El Síndic investigarà com els pedòfils van captar als menors tutelats per l'administració

L'alcalde de Tortosa confirma que el centre menors va prendre "les mesures necessàries" per evitar nous abusos un cop conegut el cas

Redacció
10 d'agost del 2016
Actualitzat a les 17:10h
El Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici per investigar les circumstàncies en que un grup de menors, alguns d'ells sota tutela de la Generalitat, van caure en la xarxa de pedòfils desmantellada durant els darrers mesos. El Síndic s'adreçarà a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), l'organisme encarregat de la tutela dels xiquets i la gestió del centre de menors, per conèixer les causes i el context d'estos maltractaments. L'objectiu, a banda d'esclarir els fets, és determinar si es va aplicar el Protocol d'actuacions en casos d'abusos sexuals i, si es així, en quin moment i a partir de quins indicis.

També demanaran informació al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i al Departament d'Interior sobre quines actuacions s'emprendran per atendre als menors d'edat víctimes de l'explotació sexual de la banda de pedòfils. La llei, recorden des del Síndic, estableix que són els poders públics els que hauran de prendre les mesures necessàries per protegir els infants i adolescents de qualsevol forma de violència, així com de rehabilitar-los física i psicològicament. En este sentit, el Síndic ha recordat la responsabilitat de la DGAIA de garantir el benestar dels menors que estan sota la seua tutela.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha confirmat este matí era coneixedor del cas des de feia mesos, després que l'anterior directora general de la DGAIA l'informés des del primer moment. També, ha dit Bel, li consta que "des de que es va detectar (els abusos) ja fa molts de mesos"  es van implementar "totes aquelles mesures necessàries per a que cap menor més continués patint estos abusos però a al vegada sense interferir en la investigació de la policia".