Amposta recupera la tradició de perxar amb la celebració d’una cursa a l'Encanyissada

La segona edició de la cursa de barquets de perxar inclou per primer cop una categoria de dones i de xiquets

Participants en la primera cursa femenina.
Participants en la primera cursa femenina. | Paquita Balanzà
Aguaita.cat
09 d'agost del 2016
Actualitzat a les 17:11h
Perxar amb barquet o puntona per moure’s pel Delta és una tècnica ancestral, però que poca gent del territori coneix. El seu aprenentatge ha passat de pares a fills, sovint lligada a la pràctica de la caça o de la pesca a les basses o, en els darrers anys, a activitats amb finalitats turístiques.

Precisament amb l’objectiu de promoure esta tècnica de transport tradicional entre la gent del territori i fomentar-ne el seu aprenentatge “fora d’interessos econòmics”, fa un any l’ampostí Salvador Pagà va promoure la primera cursa de barquets de perxar. Aquella primera edició va ser tot un èxit. “El fet d’idear una cursa va motivar i incentivar els participants i al mateix temps vam gaudir d’una jornada festiva”, explica.

Amb l’èxit d’aquella primera cursa, este diumenge, ben a prop de la bassa de l’Encanyissada, en els  desaigües propers al Mirador de l’Embut, es va celebrar una segona edició, ampliada, per primer cop, a la participació de dones i de xiquets. Centenars de persones es van apropar per gaudir d’este paratge enmig d’una jornada festiva que va incloure un esmorzar popular i molta xalera i emoció en el seguiment de les curses. 
“L’objectiu principal és conservar una tradició i que tothom que ho vulga tingue dret a aprendre a perxar i estic molt orgullós de veure la resposta de la gent”, subratlla Pagà.
 

Participants de la cursa masculina de barquets de perxar. Foto: Paquita Balanzà


El guanyador en la categoria d’individual masculí va ser Josep Pagà; en parelles masculí també va guanyar Josep Pagà acompanyat de Toni Pelegrí. Les noies i els xiquets van concursar en parelles. Pel que fa a les primeres, les guanyadores van ser Dayana Recio i Sofia Cabanes, mentre que en els xiquets, els primers en completar el circuit van ser  Edgar Duran i Alex Caballé. Més enllà dels guanyadors, tots els participants van rebre el seu premi i reconeixement. Molts d’ells, especialment les dones, pioneres en participar i aprendre a perxar, s’han implicat en anar a aprendre els caps de setmana amb monitors de la Societat de Caçadors d’Amposta que també s’han esforçat en tirar endavant la iniciativa.

De fet, la implicació de la Societat de Caçadors de l’Ebre, d’Amposta, “ha estat clau”, segons destaca Pagà, per fomentar la iniciativa, gràcies a la participació dels seus membres i també amb l’aportació dels barquets.

Les curses de barquets de perxar porten el nom del difunt José Fermín, guarda de l’Encanyissada, nascut en una nissaga de guardes (el seu pare i el seu iaio també ho van ser). “Era una persona molt estimada, una gran persona, per això juntament amb la societat de caçadors vam pensar que esta cursa l’havíem de fer en homenatge a ell i posar-li el seu nom”, expressa Salvador Pagà.

Amb l’èxit d’estes dos primeres curses de barquets de perxar, els organitzadors ja pensen amb la cursa de l’any que ve on esperen incloure novetats, com les curses mixtes.
 

Monitors i participants de la cursa femenina. Foto: Paquita Balanzà