Un miler de xiquets de tot Catalunya participen en activitats d'estiu a la Ribera d'Ebre

Els participants es distribueixen en 17 casals de tota la comarca on participaran en més de 40 activitats de lleure

Miriam Benaiges és una de les monitores en pràctiques del casal de Móra d’Ebre
Miriam Benaiges és una de les monitores en pràctiques del casal de Móra d’Ebre | Cedida
Redacció
15 de juliol del 2016
Actualitzat a les 15:55h
La comarca de la Ribera d’Ebre acull este estiu gairebé 40 activitats de lleure per a xiquets i joves, que en alguns casos provenen d’altres indrets de Catalunya. Totes elles mobilitzaran fins a 1.020 xiquets i joves, d’edats compreses entre els 3 i els 17 anys, durant les seves vacances escolars.

Els participants es distribueixen en 17 casals d’estiu pels diferents pobles de la comarca, que giren al voltant de diferents eixos temàtics, com els planetes, les arrels o en anglès, entre altres. També hi ha organitzades sis rutes per diferents trams de la ruta GR-99 que travessa la comarca vorejant el riu Ebre i cinc acampades de natura a Llaberia. I, a més, hi ha programats cinc torns de colònies a diferents emplaçaments i de diferent temàtiques: d’anglès i futbol a Rasquera, de judo a Tivissa i de bàsquet i handbol al Mas de la Coixa de Móra la Nova, en aquest darrer cas organitzades per la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat).

Les activitats estan organitzades per ajuntaments, associacions de mares i pares i empreses de lleure, sota la supervisió tècnica del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Garantir la seguretat dels menors
I és que des del Servei Comarcal de Joventut, i en aplicació del decret que regula l’organització i el desenvolupament de les activitats de lleure per a menors de 18 anys, es duen a terme per verificar que l’oferta de lleure compleix els requeriments que establix la llei. Totes les activitats, prèviament, han hagut de ser notificades a la Direcció General de Joventut. L’objectiu principal és garantir la seguretat de tots els participants, en este cas tots menors d’edat, per la qual cosa es comproven aspectes com les titulacions en lleure de monitors i directors dels dirigents de l’equip, la vigència de les assegurances d’accident i responsabilitat civil, les autoritzacions d’inscripcions i les fitxes de salut dels menors, entre altres.

Oportunitat laboral per a monitors en pràctiques
Entre els monitors que s’encarreguen d’aquestes activitats hi ha joves de la comarca que s’estan formant per obtenir el títol de monitor de lleure, com és el cas dels 12 joves de la Ribera que des del passat 1 de juliol participen en el curs que organitza l’àrea de Joventut del Consell Comarcal a Flix. Esta titulació els permet treballar a esplais, colònies, acampades, rutes o altres ofertes dirigides a menors de 18 anys.

Una d’este monitores en pràctiques és la garciana Miriam Benaiges, de 22 anys, que va fer la part teòrica del curs de monitors de lleure fa uns mesos i que aprofita les seves vacances universitàries per realitzar les 160 hores pràctiques que necessita per obtenir la titulació. Com en altres casos, per a la Miriam estes pràctiques són una bona oportunitat per tenir contacte amb el món laboral, en el seu cas relacionat amb l’Educació i el món dels nens que és al que dedica els seus estudis: “Obre moltes portes i, tot i ser de temporada, em permet agafar experiència en el món educatiu, que és al que em vull dedicar”, explica la Miriam. Des de l’àrea comarcal de Joventut confirmen que en molts casos és la primera oportunitat per entrar al món laboral que tenen els joves riberencs.

Este jove de Garcia és una de les tres monitores en pràctiques que hi ha aquest estiu al casal que organitza l’entitat Esplai Treure Banya de Móra d’Ebre, i que cada matí reuneix a les instal·lacions de l’escola Lluís Viñas a 120 nens i nenes de diferents edats, des dels 3 anys fins als 12. Per a la Miriam, esta vivència “és molt positiva” i afegix que el títol de monitor és una bona manera d’entrar en el món laboral i “em permet treure’m uns diners que sempre van bé per ajudar a pagar la carrera”.