La Generalitat demana al nou govern espanyol que faça cas al Parlament Europeu i retire el Pla de conca

La secretaria general de Medi Ambient mostra la seua satisfacció per la decisió presa a Brussel·les i recorda que el PHE no complix amb les directrius europees pel que fa a cabals

Votació de l'informe sobre els plans de conca de l'Ebre i el Tajo a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu a Brussel·les.
Votació de l'informe sobre els plans de conca de l'Ebre i el Tajo a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu a Brussel·les. | Sofia Cabanes
ACN
14 de juliol del 2016
Actualitzat el 18 de juliol a la 1:02h
El Departament de Medi Ambient de la Generalitat ha demanat al futur govern espanyol que faça cas al Parlament Europeu i retire el Pla Hidrològic de l’Ebre, després que aquest dimecres la institució europea hagi aprovat l’informe de la missió a l’Ebre del mes de febrer reclamant-ne la retirada. La secretària de Medi Ambient, Marta Sobirà, ha mostrat a l’ACN la "satisfacció" del Govern per la decisió i ha considerat que el futur govern espanyol hauria de retirar el pla i adaptar-lo a les directrius europees. Sobirà ha celebrat que el PE haja constatat el que ja deia la Generalitat, que el PHE no compleix les directrius de cabals ecològics i que no està adaptat a les necessitats del segle XXI. Sobirà ha mostrat la satisfacció del Govern pel fet que el PE haja arribat a les mateixes conclusions que l’executiu i que les plataformes pro defensa de l’Ebre que també hi han treballat. "Esperem que el govern espanyol rectifique i faça una nova proposta més adaptada a la normativa europea", ha dit.

En aquest sentit, Sobirà ha apostat perquè siga el nou govern espanyol el que faça un “acte de reflexió”, deixe el PHE en suspensió i el rectifique. La secretària de Medi Ambient ha considerat d’una gravetat “extrema” que el govern espanyol no complisca les directrius europees a les quals està obligat, i en este sentit ha reclamat que si no és l’executiu estatal qui retira el pla, que siga la Comissió Europea (CE) la que faça servir els seus instruments per fer-ho.

Finalment, també ha subratllat els aspectes de la proposta actual que incompleixen la normativa europea. En concret, la proposta actual “no dóna compliment” a la directriu marc de l’aigua, a la directriu d’hàbitat i a la directriu d’aus. A més ha afegit que, en un context més ampli, “no és el PHE que s’hauria de plantejar al segle XXI”. En este sentit ha subratllat la necessitat de garantir els cabals ecològics i les funcions ecològiques del riu, i que això siga compatible amb uns regadius “moderns, eficients, que permetin fer prosperar el territori”.