Eurodiputats catalans escenifiquen unitat d'acció contra el pla de conca

Francesc Gambús, Javi López, Ernest Maragall, Ramon Tremosa, Ernest Urtassun, promotors de la moció contra el pla de conca aprovada per la Comissió de Peticions, valoren la decisió com un pas ferm en la lluita antitransvasista

Sofia Cabanes
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 17:34h
Sala Anna Politkóvskaia del Parlament Europeu a Brussel·les amb membres de la PDE i eurodiputats catalans.
Sala Anna Politkóvskaia del Parlament Europeu a Brussel·les amb membres de la PDE i eurodiputats catalans. | Sofia Cabanes
La Sala Anna Politkóvskaia del Parlament Europeu a Brussel·les s’ha vestit este dimecres amb el nus antitrasnvasista fer escenificar la unitat d’acció entre la Plataforma en Defensa de l’Ebre i els eurodiputats catalans que han promogut l’esmena conjunta contra el pla de conca.

Els eurodiputats Francesc Gambús (independent i exmembre d’Unió), Javi López (PSC), Josep Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (NeCat), Ramon Tremosa (PDC) i Ernest Urtassun (ICV) han comparegut per valorar el posicionament del Parlament Europeu en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre.

“Es tracta d’una peça més per la defensa de les directives europees. Però només és una peça més, ens queda molta feina per fer”, ha expressat Francesc Gambús, que ha destacat la “independència” de l’informe redactat per l’eslovac Pál Csáky (Partit Popular Europeu): “ha fet un informe absolutament independent sobre bases tècniques”, ha destacat. Gambús també ha demanat “prudència” en quant a les conseqüències del pronunciament d’avui de la Comissió de Peticions: “sempre he defensat que la Comissió Europea és la gran aliada de les Terres de l’Ebre, però hem de tenir paciència en què faça la seua feina com hem fet amb l’informe del senyor  Pál Csáky”.

Per Javi López (PSC) avui “s’ha demostrat la utilitat de les institucions europees” amb la votació d’un informe “que culmina un any de treball”. Segons López, l’informe “és molt clar”: “s’ha de canviar la política hídrica del govern espanyol i s’ha d’adaptar a la directiva marc de l’aigua”.

Segons Ernest Urtasun (ICV), el fet que el ponent de l’informe contrari a la política hídrica espanyola siga un membre del PP europeu, “demostra fins a quin punt el posicionament del PP espanyol es minoritari aquí”. Urtasun subratlla que l’informe llança dos missatges clars: “crítica i esmena  la política hídrica del govern del PP” i denuncia que “el pla d conca no compleix la directiva marc de l’aigua”.

“La PDE fa 30 anys que treballa, defensa i lluita per això. I fa 16 que ve a Brussel·les, però mentre no es canviï la manera de concebre el Pla Hidrològic i l’Ebre no ens en sortirem”, ha destacat per la seua banda, Josep Maria Terricabras (ERC), que també ha destacat que “l’informe és important, però no és definitiu”. “Ara podem manifestar una gran satisfacció, però al mateix temps hem de seguir vigilants”, ha dit.
El seu company de grup, Ernest Maragall (NeCat) assegura que avui s’ha proclamat que “l’aigua és un bé comú europeu. Avui es fa palès que Europa és necessària. Avui l’Ebre recupera l’esperança”.

Per últim, l’eurodiputat del Partit Demòcrata Català (antiga Convergència), Ramon Tremosa, ha subratllat que malgrat que l’informe no és vinculant, “té un altíssim valor polític”. Al mateix temps, Tremosa no s’ha quedat curt en manifestar que no se sent a gust dins del grup dels Liberals Europeus: “no em sento a gust en un grup que vota d’acord amb les instruccions d’un partit espanyol com és C’s. Espero que el nou PDC, donant veu a les seues bases, podrà en breu pronunciar-se de manera clara sobre la presencia al grup ALDE”, ha afirmat.