Manolo Tomàs (PDE): «La lluita no acaba aquí»

La Plataforma en Defensa de l’Ebre presenta una nova queixa davant la Comissió Europea per “aprofundir en la lluita jurídica contra el pla de conca”

La PDE ha presentat avui davant la Comissió Europea una nova queixa contra el pla de conca.
La PDE ha presentat avui davant la Comissió Europea una nova queixa contra el pla de conca. | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
13 de juliol del 2016
Actualitzat a les 16:33h
Han sortit a les 3 del matí des de les Terres de l’Ebre amb la perspectiva  que l’informe elaborat per la missió d’eurodiputats que el febrer passat van visitar el Delta de l’Ebre fos aprovat. Després de les votacions, les cares de satisfacció dels membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre delataven que els resultat havia estat fins i tot més bo de l’esperat, gràcies a l’aprovcació de l’esmena promoguda pels eurodiputats catalans que insta la Comissió Europea a rebutjar el pla de conca.

El nus, el símbol de la lluita antitrasnvasista, ha abanderat la sala Anna Politkóvskaia del Parlament Europeu a Brussel·les per acollir les valoracions de la PDE i també dels eurodiputats catalans Francesc Gambús (independent i exmembre d’Unió), Javi López (PSC), Josep Maria Terricabras (ERC), Ernest Maragall (NeCat), Ramon Tremosa (PDC) i Ernest Urtassun (ICV).

“És un dia molt important per a nosaltres. Avui és un dia marca punt d’inflexió en la nostra lluita”, ha manifestat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs que ha subratllat el “rebuig clar i contundent als plans hidrològics aprovats per un govern en funcions de pressa i corrents i el clam a la revisió dels cabals ambientals” que suposa el pronunciament del Parlament Europeu d’este dimarts. “Un reconeixement”, en definitiva, “a tota la gent que s’ha manifestat i ha sortit al carrer. Un reconeixement a l’esforç de desenes de milers de persones que s’han manifestat contra la política d’especulació de l’aigua del Govern espanyol”, ha assenyalat Tomàs.

L’informe que ha aprovat avui la Comissió de Peticions del Parlament Europeu no es vinculant, ha recordat Tomàs, per això, ha demanat a la Comissió Europea que “actue amb rapidesa claretat i fermesa. La gent del Delta no podem esperar. La Comissió ha de pressionar per a que el dia d’avui siga efectiu”, ha reclamat.

Queixa a la Comissió Europea

En este sentit, la Plataforma en Defensa de l’Ebre també ha anunciat avui l’obertura d’un nou flanc de lluita, amb la presentació d’una queixa avui a la Comissió Europea contra el pla de conca. “La lluita no acaba, continuarà. El següent pas és la presentació d’una quexa davant la CE per aprofundir en la lluita jurídica contra el pla”, ha especificat Tomàs.
“La queixa es basa en els mateixos criteris que ja vam argüir contra l’anterior pla de conca, perquè el Govern Espanyol no ha fet canvis substancials en els nous plans de conca aprovats este 2016”, ha expressat la també portaveu de la PDE Susanna Abella.

“Els regadius continuen sent la pedra filosofal del pla de conca, junt amb els 50 nous embassaments”.  La reducció de cabals i l’ampliació d’hectàrees de regadiu, no només vulnera les Directives, d’aus, hàbitat i aigua, sinó també la de nitrat, per l’afectació sobre la qualitat de l’aigua, ha subratllat Abella.

D’altra banda, la PDE també ha reclamat al Govern espanyol que aplique “el sentit comú en la seua gestió de l’aigua”, que revise el Pla Hidrològic de l’Ebre i que mantingue els cabals ambientals.  Segons Tomàs, el Govern central “no demostra intel·ligència en aprovar plans hidrològics que no tenen en compte normatives europees pensades per a mantenir els recursos en el futur”. Que revise el PHE, que mantingue els cabals ambientals i que faça entrar a l’Estat espanyol en la gestión del aigua.