Presó sota fiança de 600.000 euros per a l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí

Martí, detingut en l''operació Tèrmyica', s'ha acollit al dret de no declarar davant del jutge

Els detinguts en l''operació Térmyca' han passat a les 9.45 h de dijous 7 de juliol de 2016 a disposició dels jutjats del Vendrell
Els detinguts en l''operació Térmyca' han passat a les 9.45 h de dijous 7 de juliol de 2016 a disposició dels jutjats del Vendrell | ACN
ACN
07 de juliol del 2016
Actualitzat el 08 de juliol a les 10:16h
Presó provisional sota fiança de 600.000 euros per a l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí. El jutge del Vendrell ha decretat l'ingrés a presó -eludible abonant esta quantitat econòmica. Ha estat el primer a ser cridat a declarar avui dijous al migdia, del total de set detinguts en el marc de l'operació Térmyca, involucrats en esta trama de corrupció vinculada a la consultora Efial, que seguixen dins dels jutjats del Vendrell. Martí s'ha acollit al seu dret de no declarar.

Un altre excàrrec polític detingut, pendent de declarar, és l'exalcalde d'Anglès (Selva), Manel Bassols. El seu advocat s'ha mostrat convençut que el seu client té intenció de declarar i que sortirà en llibertat. "Està estupefacte, però convençut que els fets no són delictius", ha declarat el lletrat Carles Monguilod.

Al jutjat, hi han accedit dins de dos furgons policials, escortats per una comitiva de vehicles de la Guàrdia Civil. Agents policials han tallat el trànsit i han dificultat l'accés a la premsa a l'aparcament per on han entrat els furgons blindats.

Inicialment, la Guàrdia Civil, en un operatiu coordinat pel jutge del Vendrell i la fiscalia Anticorrupció, va detenir 11 persones, quatre de les quals ja han quedat en llibertat en les darreres hores a l'espera que el jutge les cite a declarar.
 

L'exalcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, amb camisa blanca, amagant el rostre dins del cotxe amb el qual va arribar detingut al seu pis on van fer el darrer registre de l'operatiu policial. Foto: ACN



Una persona implicada en la trama encara per arrestar
Queda un darrer implicat per detenir, que es troba a Andorra. Esta darrera persona, que ja està localitzada, seria un directiu o un empresari de nacionalitat andorrana, segons han apuntat a l'ACN fonts de la Guàrdia Civil.

Inclòs este empresari, al conjunt de l'operació Tèrmyca, han resultat dotze persones arrestades arreu de Catalunya, en el marc de la investigació que tutela el Jutjat d'Instrucció Número 1 del Vendrell i que se centra en els contractes irregulars de la consultora Efial amb desenes d'ajuntaments. Entre els detinguts, hi ha els dos excàrrecs públics esmentats, si bé la gran majoria són directius i  treballadors d'Efial o societats intermèdies.

Alliberats després de ser interrogats
Quatre dels arrestats ja han estat alliberats. El darrer ha estat Oriol Mestre, dimecres a la nit. Els altres set, que han passat la seua segona nit a la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona, ja són interrogats, des de tres quarts de dotze, pel jutge que porta l'entramat del cas Torredembarra. El conformen deu investigacions, tres de les quals ja estan acabades: la primera, que investigava l'adjudicació de dos lloguers per l'Ajuntament de Torredembarra; la segona, sobre unes irregularitats del servei de recursos humans del consistori torrenc també en relació amb contractes amb Efial, i la quarta, per l'adjudicació de les guinguetes de la platja del municipi, de la qual ja se n'ha celebrat el judici oral.

Esta operació, centrada en investigar Efial Consultoria i els contractes irregulars que mantenia amb ajuntaments, està declarada secreta. Esta circumstància podria fer decantar els detinguts per acollir-se al seu dret a no declarar. L'operatiu policial de la Guàrdia Civil va esclatar dimarts a primera hora del matí i ha acabat aquest dimecres a última hora de la nit. Així, han estat  unes 40 hores d'operatiu amb la participació de més de 300 agents i la pràctica de més de 48 escorcolls. A la demarcació de Tarragona es van fer escorcolls als ajuntaments de Tortosa, l'Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs.