El festival Bouesia s'acomiada amb crítiques a l'Ajuntament de Deltebre per intentar «instrumentalitzar-los»

Els organitzadors subratllen que el festival necessita d'un espai «de consciència crítica» i rebutgen que se l'utilitze com a «reclam turístic»

L'actuació de El Niño de Elche serà un dels plats forts de l'última edició del Festival Bouesia
L'actuació de El Niño de Elche serà un dels plats forts de l'última edició del Festival Bouesia | Cedida
Redacció
05 de juliol del 2016
Actualitzat a les 18:10h
Després de dotze anys i 300 artistes, l'edició d'enguany serà la darrera del Festival d'Acció Poètica Bouesia. Durant la presentació del festival a Deltebre, els organitzadors Miquel Àngel Marín i Rafael Tormo han anunciat que pleguen per "repensar" noves formes d'expressió que els permeti mantenir-se en un espai de cultura crítica on no es senten "instrumentalitzats" políticament.

En este sentit, els organitzadors de Bouesia han agraït la col·laboració d'algunes institucions però al mateix temps han assenyalat que "alguns no han entès res del què fèiem" i, diuen, l'han confós amb "altres pràctiques d'expressió popular o festiva". Concretament han assenyalat la manca de complicitat amb l'Ajuntament de Deltebre com un dels motius de la fi de Bouesia. Rafael Tormo ha deixat clar que "la Bouesia no és un producte cultural de promoció turística i qüestiona la cultura com a simple entreteniment o producte de consum" i ha afegit que l'espai que reclama el festival és on "la consciència crítica hi ha d'estar present". "Portem molts anys batallant per fer-lo possible i al final s'ha trencat un fil i hem d'anunciar que pleguem", ha dit, per la seua banda, Miquel Àngel Marín.

No es tracta, però, d'un punt i final. A partir d'esta darrera edició, els organitzadors del Bouesia revisaran què s'ha fet fins ara i començarà una "metamorfosi". És a dir, buscaran nous formats d'expressió que els permeti posar en escena una cultura crítica i reflexiva i que, en cap cas, es puga "instrumentalitzar maniqueament".

Menjar-se lo Delta
El lema d'esta edició és 'Menjar-se lo Delta. Menjar-se Carles Hac Mor. Menjar-se la poesia'. Tal com ho defineixen des de el festival, serà una proposta de "canibalisme poètic", que passarà per menjar-se conceptualment el Delta i també girarà entorn la idea de l'antropofàgia. "Menjar objectes humanitzats com una manera de menjar-nos a nosaltres mateixos", explica Rafel Tormo, codirector del festival i ideòleg, juntament amb Miquel Àngel Marín. Una proposta que sorgeix de les cròniques històriques, on ja s'assenyala que antigament no era estrany rossegar i inclús ingerir objectes de cuir per tal d'enganyar la gana.

El Bouesia 2016 tindrà lloc entre el 8 i 9 de juliol a Deltebre i seguirà, com a festival itinerant, fins a la tardor. Al primer dia, este divendres, s'ha programat el concert de El Niño de Elche a mitjanit. Una proposta musical que barreja el flamenc i diferents disciplines que els organitzadors del festival consideren que encaixarà molt bé amb la filosofia de la Bouesia". Com a teloner, la música experimental i d'ambient de l'ampostí Andreu Ubaldo, un dels integrants de l'Ensemble Topogràfic i Boira Discos. El dissabte es es presentarà el col·lectiu Topografies Perifèriques, un col·lectiu de persones de les Terres de l’Ebre que des de l’àmbit de la cultura crítica volen ocupar un espai d’anàlisi i pensament que sembla exclòs dins l’ecosistema cultural d’estes terres. L’objectiu és crear sinèrgies interessants i buscar punts de trobada que ajuden a vertebrar un discurs cultural, integrador i coherent al territori.

Després d'este cap de setmana, la següent cita serà a Vandellòs el dia 30 de juliol, on es duran a terme diverses accions poètiques a partir de l'obra Carles Hac Mor acompanyades d'una caminada i un sopar popular. El 9 d'octubre el festival tornarà a les Terres de l'Ebre. El centra d'art Lo Pati d'Amposta acollirà l'acció 'Menjar-se el Delta' de la companyia 'Ali&Cia', que consistirà en una maqueta a escala del Delta de l'Ebre elaborada amb menjar cuinat amb ingredients de la zona, de manera que el públic s'acaba menjant la seua ciutat o el seu carrer. Finalment, el Bouesia serà a present a 'La Tardor Literària' de Tarragona, a l'Arts Santa Mònica de Barcelona (encara sense data concreta), al festival de filosofia 'Barcelona Pensa' i també a la 45a edició dels Premis Octubre de València que organitza Acció Cultural del País Valencià.