La última edició del Festival Bouesia proposa menjar-se el Delta poèticament

L’actuació del Niño de Elche a Deltebre el proper 8 de juliol, serà una de les activitats principals

Redacció
30 de juny del 2016
Actualitzat a les 15:57h
Els codirectors del festival Bouesia, Miquel Àngel Marín i Rafel Tormo.
Els codirectors del festival Bouesia, Miquel Àngel Marín i Rafel Tormo. | Roser Royo
La dotzena i última edició del Festival d'Acció Poètica Bouseia serà un homenatge pòstum al "infrapoeta" Carles Hac Mor (un dels impulsors del Bouesia, mort a principis d'enguany) i també al Delta de l'Ebre. El lema d'esta edició és 'Menjar-se lo Delta. Menjar-se Carles Hac Mor. Menjar-se la poesia'. Tal com ho defineixen des de el festival, serà una proposta de "canibalisme poètic", que passarà per menjar-se conceptualment el Delta i també girarà entorn la idea de l'antropofàgia. "Menjar objectes humanitzats com una manera de menjar-nos a nosaltres mateixos", explica Rafel Tormo, codirector del festival i ideòleg, juntament amb Miquel Àngel Marín. Una proposta que sorgeix de les cròniques històriques, on ja s'assenyala que antigament no era estrany rossegar i inclús ingerir objectes de cuir per tal d'enganyar la gana.

Bouesia 2016 tindrà lloc entre el 8 i 9 de juliol a Deltebre. Al primer dia s'ha programat el concert de El Niño de Elche a mitjanit. Una proposta musical que barreja el flamenc i diferents disciplines que els organitzadors del festival consideren que encaixarà molt bé amb la filosofia de la Bouesia". Com a teloner, la música experimental i d'ambient de l'ampostí Andreu Ubaldo, un dels integrants de l'Ensemble Topogràfic i Boira Discos. El dissabte es es presentarà el col·lectiu Topografies Perifèriques, un col·lectiu de persones de les Terres de l’Ebre que des de l’àmbit de la cultura crítica volen ocupar un espai d’anàlisi i pensament que sembla exclòs dins l’ecosistema cultural d’estes terres. L’objectiu és crear sinèrgies interessants i buscar punts de trobada que ajuden a vertebrar un discurs cultural, integrador i coherent al territori.

El festival va sorgir fa dotze anys amb la idea de trencar amb el relat cultural típic de les Terres de l'Ebre i acostar les propostes més contemporànies i trencadores a les nostres terres. Després de dotze edicions i més de 300 artistes, el festival s'acomiadarà a Deltebre amb una paellada popular.