La PDE creu que l'informe dels eurodiputats demostra «una forta sensibilitat» cap a l'Ebre

El seu portaveu, Manolo Tomàs, valora positivament l'esborrany de l'informe del comitè de peticions sobre el Pla de Conca de l'Ebre i creu que reforçarà la seua queixa davant la Comissió Europea

La presidenta del comitè de Peticions, Cecilia Wikstrom, amb l'eurodiputada del PP, Rosa Estaràs, i el ponent de la missió a l'Ebre, Pál Csáky, ahir
La presidenta del comitè de Peticions, Cecilia Wikstrom, amb l'eurodiputada del PP, Rosa Estaràs, i el ponent de la missió a l'Ebre, Pál Csáky, ahir | ACN
D. Sainz de Aja
22 de juny del 2016
Actualitzat a les 11:07h
La via europea, en la que sempre han confiant la Plataforma en Defensa de l'Ebre, va desbrossant el camí cap a la final modificació del Pla de Conca que aprovar el govern espanyol en funcions a principis d'any. La PDE valora amb satisfacció, però també amb prudència, l'esborrany l'esborrany de l'informe dels eurodiputats del comitè de peticions que van visitar el Delta el febrer passat i que es va fer públic -ara oficialment - este dimarts. És tracta d'un escrit molt crític amb el model gestió dels rius que en fa el govern espanyol, on s'insta a la Comissió Europea a vigilar de prop com Madrid aplica la legislació europea relativa als plans hidrològics. "La votació d'este dimarts ha sigut molt important perquè s'ha demostrat que hi ha una sensibilitat molt forta", ha valorat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, qui també ha qualificat l'esborrany d'"acceptable". 

A partir d'ara, la PDE ho fia tot en les esmenes que es puguen presentar en les properes dues setmanes i en la queixa que ells mateixos presentaran a la Comissió Europea al juliol, quan es presente la versió final de l'informe. Els eurodiputats catalans ja han dit que volen que l'informe incloga la retirada completa del Pla de Conca. En este punt, Tomàs recorda que ahir els focus es van posar sobre els eurodiputats catalans, però que "en realitat parlaven com a representants de diferents grups que conformen la majoria de la cambra" i al mateix temps recorda que "el president i el vicepresident del comitè són del Partit Popular Europeu, per tant entenem que sí poden haver-hi canvis, encara que no tenen perquè ser negatius per l'estratègia de la PDE".

En qualsevol cas, L'eurodiputat i president del comitè de peticions del Parlament Europeu, l'eslovac Pal Csáky, ha dit que la seua intenció ha estat separar el màxim possible la qüestió política que plana sobre el Pla de Conca i reclama que no es polititze. Per això el comitè ha reclamat també un estudi "independent, actualitzat i exhaustiu" per establir quina és la necessitat de cabals ecològics al Delta de l'Ebre.

Per la seua part, el govern espanyol en funcions també introduirà esmenes a l'informe a través dels eurodiputats del PP en la línia de rebutjar les crítiques al seu model de gestió hídrica, un dels punts claus del document. Com va constatar este dimarts la Ministra d'Agricultura i Medi Ambient en funcions, Isabel García Tejerina, "el govern espanyol no té cap intenció de canviar absolutament res", constata el portaveu de la PDE i creu que seguint amb esta línia "continuen fent el ridícul a Brussel·les". Tomàs tampoc se'n fia dels canvis que es puguen produir el 26-J, encara que qualsevol canvi del panorama polític espanyol que els puga ajudar "serà benvingut". Però recorda que l'única "certesa" és que la llei del Pla de Conca ja està aprovada i ni el govern espanyol ni la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre la pensen modificar. Per això, la PDE "no estarem amb les mans a la butxaca, continuarem enviant preguntes, enviant propostes i fent un seguiment de la tramitació de l'informe".

L'esborrany d'este informe que es presentarà davant la Comissió Europea el 17 juliol reclama canviar el model de gestió dels rius a la Península Ibèrica i donar prioritat a les necessitats medi ambientals de les conques abans que a les qüestions econòmiques. Tot i que les recomanacions del document no seran vinculants, s'espera que puga servir per a que la Comissió Europea vigile de prop el govern espanyol i, si es conclou que no s'han complert les normatives europees, l'inste a fer-ho. El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, tot i que encara falta per cantar victòria, celebra que la l'estratègia de la Plataforma estiga funcionat: "Podem estar molt satisfets del dia d'ahir a Brussel·les, és un reconeixement a tota la gent que ha participat en les mobilitzacions d'Amposta i Barcelona, que vegen que tenen fruits".