Eurodiputats catalans pressionen per incloure la retirada del pla de conca en l’informe sobre l’Ebre

El PP presenta una esmena per eliminar la crítica a la gestió de l’aigua del govern del PP | L’autor del text demana evitar els “jocs polítics”

Els eurodiputats Ernest Urtasun, Josep Maria Terricabras o Ernest Maragall al comitè de Peticions on s'ha tractat el cas del Delta de l'Ebre, avui.
Els eurodiputats Ernest Urtasun, Josep Maria Terricabras o Ernest Maragall al comitè de Peticions on s'ha tractat el cas del Delta de l'Ebre, avui. | ACN
ACN
21 de juny del 2016
Actualitzat el 22 de juny a les 7:18h
Els eurodiputats catalans d’ERC-NeCat, CDC, ICV, PSC i l’exmembre d’Unió Francesc Gambús han presentat una esmena conjunta a l’informe de la missió del Parlament Europeu al Delta de l’Ebre perquè el text, que ja consideren positiu, incloga una “afirmació molt més contundent” per la retirada del pla de conca de l’Ebre. Coincidint amb la presentació oficial de l’esborrany de l’informe al comitè de Peticions, l’eurodiputada del PP, Rosa Estaràs, també ha dit a l’ACN que el seu partit exigirà la “supressió” del punt que demana a Espanya que canvie “completament” la seua gestió de l’aigua. El cap de la missió, el popular eslovac Pál Csáky, ha demanat evitar “els jocs polítics”.

L’esmena promoguda pels eurodiputats catalans assegura que els plans de conca del govern espanyol “encara no inclouen totes les deficiències identificades per la Comissió Europea el març del 2015 en el marc dels plans de primer cicle i que per tant encara no compleixen amb la Directiva Marc de l’Aigua”. En este sentit, els eurodiputats Javi López (PSC), Ernest Urtasun (ICV), Ernest Maragall (ERC-NeCat), Josep Maria Terricabras (ERC-NeCat), Ramon Tremosa (CDC) i Francesc Gambús (Independent) demanen que “la Comissió rebutge els plans de conca presentats pel govern espanyol”. 
 

La delegació d'eurodiputats en la seua visita al Delta, al febrer. Foto: Sofia Cabanes

“Volem que el Parlament Europeu demane al govern espanyol la retirada del pla de conca, una afirmació molt més contundent que acompanyaria el que ja recull l’informe, que és que la política hidràulica del govern del PP és un desastre”, ha explicat l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, que ha admès que en tot cas els eurodiputats estan “bastant satisfets” amb el text perquè ja és “molt crític”. “L’informe inicial ja és molt crític perquè més enllà de les posicions polítiques és bastant objectivable que la política hidràulica és un desastre i que els rius i el Delta estan en perill, i això ha quedat molt ben plasmat”, ha indicat Urtasun. L’eurodiputat d’ICV és “bastant optimista” sobre la possibilitat que s’aproven les esmenes en la votació que tindrà lloc el 13 de juliol tot i que ha admès que hi ha “eurodiputats de molts països”. “El que és evident és que en el context de l’Estat el PP està aïllat en això”, ha remarcat. 

L’eurodiputat Francesc Gambús, membre del comitè de Medi Ambient, ha indicat que si bé l’informe ja va “prou en la bona direcció” es pot anar més enllà i que per això els parlamentaris han demanat “més negre sobre blanc” a favor de la retirada del pla de conca. Gambús ha destacat el paper del ponent del text i cap de la missió a l’Ebre, Pál Csáky perquè, segons ha dit, ha sabut “pilotar, i molt bé, l’elaboració de l’esborrany”. “Podem veure que a Brussel·les el que importa és el compliment de les directives”, ha remarcat. En tot cas, Gambús ha confiat que, si les esmenes no prosperen, s’aprovarà “com a mínim el que avui es presenta”. En la mateixa línia, l’eurodiputat d’ERC, Josep Maria Terricabras, ha explicat que l’informe ja és “francament satisfactori” perquè demana canviar “completament la política hidrològica” del govern espanyol. Amb tot, ha reiterat que es podria “precisar més” amb elements més “ferms”. 

Crítiques del PP
Des del PP, l’eurodiputada balear Rosa Estaràs ha dit que el PP espanyol presentarà una “esmena de supressió” per la primera recomanació de l’informe, que assegura que cal replantejar “completament el model de gestió dels recursos hídrics”. Segons ha explicat Estaràs a l’ACN, el PP vol eliminar este punt per “una qüestió de subsidiarietat”. “Com decidir la gestió dels recursos hídrics és competència de l’estat membre, Catalunya ho entendria molt bé, no deixaria fer a Espanya el que li correspon a ella”, ha dit, remarcant que la UE no pot “envair competències” restringides a l’Estat. 

A més, el PP també posa en qüestió altres punts de l’informe perquè, segons Estaràs, són “evidents” com el que “diu que s’ha de prioritzar l’objectiu mediambiental sobre l’econòmic”. “Això ja està clar, si ho diu la llei espanyola”, ha remarcat, defensant que el pla de conca “compleix de manera escrupolosa totes les directives” europees. 

Csáky demana menys politització
El ponent de l’informe i cap de la missió que va visitar l’Ebre, l’eslovac Pál Csáky, ha admès que la qüestió és “realment molt política” a Catalunya i Espanya. “Ara mateix el document està equilibrat i va ser acceptat per tots els grups polítics, i seria bo continuar amb la base d’una discussió equilibrada en el futur”, ha indicat. “Accepto els jocs polítics dels diversos partits, però tinc l’ambició d’expulsar les ambicions polítiques d’aquest procés i intentar ser concret, i crec que és el cas amb l’esborrany”, ha dit. 

Csáky, del grup del PP europeu, ha dit que el pla de conca de l’Ebre és un “tema seriós” i que la situació dels recursos hídrics és un “problema gran a tota la Península”. “Fer jocs polítics no portarà a l’èxit en aquest tema, per això demano ser concret i complir amb les recomanacions professionals, és el camí que prefereixo pel futur”, ha dit. 

L’eurodiputat ha afirmat que “cada posicionament té la seva lògica” però que cal una solució “conjunta i no per un determinat grup polític”. “La meva recomanació pel comitè és continuar amb el mètode equilibrat”, ha dit, recordant, però, que en tot cas l’Eurocambra només podrà fer “recomanacions a Madrid”, que és qui té la darrera paraula. 

El rol de la Comissió
Des de la Comissió Europea, un representant ha participat en el debat d’este dimarts al Parlament Europeu i ha indicat que actualment està analitzant els plans de conca. “No els puc avançar molt més en aquest moment, només garantir-los que la Comissió, en la seva valoració, tindrà en compte les recomanacions i observacions que faci el comitè en l’informe final de la visita efectuada”, ha assegurat.