La Generalitat desencalla el pagament de 493.000 euros al Copate pels tractaments dels mosquits del 2015

Dilluns 20 de juny, el COPATE realitzarà el primer tractament dirigit a les larves dels mosquits que es generen als arrossars perimetrals dels nuclis urbans i urbanitzats del Delta de l’Ebre

Redacció
17 de juny del 2016
Actualitzat a les 18:29h
Tractaments aeris a la zona de la llacuna de l'Encanyissada, en una imatge d'arxiu.
Tractaments aeris a la zona de la llacuna de l'Encanyissada, en una imatge d'arxiu. | Sílvia Berbís
El Copate, organisme encarregat del tractament dels mosquits i la mosca negra a les Terres de l’Ebre, ha rebut el pagament de 493.000 euros corresponent a les despeses de l’any passat. D’esta manera, la Generalitat desencalla l’operativitat d’este ens, que pot començar a liquidar la campanya anterior i proseguir amb els tractaments de l’any en curs amb normalitat.

Es tracta d'una partida que equival a gairebé la meitat d'un pressupost total d’un milió d’euros. El president del Copate, Francesc Gas, s’ha mostrat alleujat pel pagament per part de la Generalitat, perquè “permetrà pagar el que es devia i justificar els pagaments per tal de cobrar la resta”. Gas ha volgut agrair a les empreses subministradores dels materials i equipaments necessaris per fer els tractaments, inclosos els mitjans aeris i els productes, “la confiança que han mostrat a l’hora de començar enguany els tractaments sense haver cobrat l’any anterior”. D’esta manera, sosté Gas, la normalitat de l’actual campanya està garantida.

El president del Copate ha explicat que, de cara a enguany, l’Àrea de Salubritat, que es reunix esta mateixa tarda, valorarà demanar un increment el pressupost per tal de poder fer alguns tractaments a la zona de la Punta de la Banya, que ara havien quedat a expenses de ser finançats únicament pels Ajuntaments d’Amposta (Poble Nou), La Ràpita i Alcanar, part dels termes municipals dels quals reben la influència d’eclosions de mosquits que es poden produir en aquell espai natural, com va passar l’estiu del 2015.

Precisament este dilluns 20 de juny, el COPATE realitzarà el primer tractament dirigit a les larves dels mosquits que es generen  als arrossars perimetrals dels nuclis urbans i urbanitzats del Delta de l’Ebre.  Els tractaments s’inclouen dins dels tres que estan programats per a la campanya 2016, i que es desenvoluparan d’aquí fins a mitjans agost. 

Aquests tractaments es financen gràcies a les aportacions dels ajuntaments del Delta de l’Ebre, la Diputació de Tarragona, els Consells Comarcals del Baix Ebre i Montsià, i la Generalitat de Catalunya. 

Els tractaments s’inicien a l’hemidelta esquerre, a les zones de l’Ampolla-Camarles, l’Aldea, Deltebre i Riumar, per passar a l’hemidelta dret, on es faran les zones d’Amposta, Eucaliptus, Poble Nou, Sant Jaume d’Enveja, els Muntells i Sant Carles de la Ràpita, representant un total de 2.700 hectàrees d’arrossars perimetrals tractats. En funció de la climatologia, este primer tractament es preveu que es perllongue durant tota la setmana.