Els musclaires vinculen la caiguda de la producció als tractaments contra el cargol poma

La Federació de Productors de Marisc del Delta de l'Ebre assenyala que la poca aportació d'aigua dolça a les badies ha fet caure la producció de musclo en casi un milió de quilos

ACN
15 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:32h
Els productors de musclos es queixen que enguany hi ha menys musclos i són més petits
Els productors de musclos es queixen que enguany hi ha menys musclos i són més petits | Eva Mascarell
La producció de musclos al Delta de l’Ebre ha baixat este any en relació a la del 2015, segons ha anunciat, en declaracions a l’ACN, el president de la Federació de Productors de Marisc del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Miquel Carles. Segons ha precisat Carles, la "la producció habitual se situa entre els 3 i 4 milions de quilos i enguany no arribarem als 3 milions".

Els productors de musclos atribueixen esta disminució a la "poca aportació d'aigua dolça a les badies" a causa de la campanya contra el cargol poma al Delta, que durant cinc mesos no ha permès que hi arribés l'aigua necessària. La collita de 2016 s’ha saldat amb menys producció però també amb menys volum ja que, segons ha subratllat el president de Fepromdel, "la molla del musclo és d’entre 180 i 210 grams quan habitualment se situa entre els 220 i els 280 grams".

El sector del marisc del Delta reclama a l'administració que els escolte i que no actue a "cop de decret" i alerte sobre el perill que moltes explotacions podrien desaparèixer. Sobre esta qüestió, Miquel Carles considera que "per ignorància, s’han pres decisions sense tenir en compte uns mínims estudis sobre la repercussió de l’aigua dolça a les badies i ha alertat que “si en la pròxima collita es torna a repetir això, hi haurà productors que hauran de desaparèixer perquè no podran afrontar les pèrdues". Carles, però, no ha quantificat les pèrdues als productors per la disminució de la collita de 2016.

El president de Fepromodel també ha demanat a l'administració que compten amb el sector del marisc quan es convoquen les reunions sobre les problemàtiques del Delta. "Tenim el dret a que ens escolten o a que ens conviden a les reunions, perquè adoptar decisions a cop de decret la veritat és que no funciona massa bé".

Miquel Carles ha fet estes declaracions a Barcelona, on s’ha presentat la 5ª edició de ‘Revetlles d’Estiu amb Musclos’, organitzada pel Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna i el Gremi de Peixaters de Catalunya, en la qual col·laboren els productors de musclos. Des d’este dimecres i fins al 17 de juny els mercat de la Concepció, El Ninot i Sants -de Barcelona- i La Marina i La Muntanyeta -de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat)- convidaran els seus visitants a 7.500 racions de musclos del Delta de l’Ebre i a cava