Cooperativistes agraris de l'Ebre i Lleida es manifesten davant el Parlament contra el fons comú

Els fons cooperatiu per sanejar les seccions de crèdit agràries se sotmetrà a un procés de negociació on es podran introduir esmenes

200 socis de les cooperatives ebrenques contràries al fons comú s'han manifestat este matí a Barcelona
200 socis de les cooperatives ebrenques contràries al fons comú s'han manifestat este matí a Barcelona | La Plana Ràdio
Dani Sainz de Aja /ACN
08 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:06h
Este dijous, en plena tempesta pel rebuig als pressupostos, el Parlament de Catalunya aprovarà la creació d'un fons de contingència cooperatiu destinat a salvar la fallida de moltes seccions de crèdit agrícoles catalanes i obrirà un procés de negociació que obrirà la porta a introduir esmenes. Des de la seua posada en marxa com a Decret Llei el passat 17 de maig, un terç de les cooperatives agràries del país s'hi han oposat perquè rebutgen haver d'aportar obligatòriament el 3% dels seus passius mitjans sense garanties de retorn. Estes 26 cooperatives - 6 són de les Terres de l'Ebre - van formar un front comú i van crear la Plataforma Anti-fons Obligatori a principis de juny.

Este dimecres al matí, uns centenars de socis d'estes cooperatives s'han manifestat a les portes del Parlament a Barcelona per mostrar el seu rebuig a este fons que defineixen com "arbitrari". Des de les Terres de l'Ebre han pujat tres autocars plens, unes 200 persones aproximadament. Són cooperativistes de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, de la Cambra Arrossera del Montsià, de la Sénia i Batea. Se'ls hi han sumat uns cinc-cents cooperativistes lleidatans, que no han pogut enviar una representació més àmplia degut a que els seus pagesos es troben en plena campanya de la fruita.

El gerent de la cooperativa de Santa Bàrbara, Lluís Cardona, ha confirmat a este mitjà que els representants de la Plataforma Anti-fons Obligatori s'han pogut reunir amb els diferents grups parlamentaris catalana i han pogut apropar posicions amb Junts pel Sí, que este dijous preveu que la cambra aprove el seu decret amb només els vots en contra del PP i la CUP. Tot i així, Cardona es mostra optimista perquè s'obrirà un procés on podran "introduir esmenes" i "renegociar" el fons cooperatius. Els cooperativistes anti-fons comú, en canvi, posaran la línia roja en l'efecte retroactiu de cinc anys que tindrà el Decret i que Cardona anuncia que "no serà negociable". El gerent de la cooperativa de Santa Bàrbara remarca que l'obertura de les negociacions els "permetrà tenir presència", amb la qual cosa esperen que se'ls unisquen altres cooperatives i subratlla que no van "en contra" de les que sí hi estan d'acord.

Des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i l'Associació de Seccions de Crèdit (ASC) argumenten, en canvi, que el fons "no contradiu els principis cooperatius d'intercooperació i solidaritat, sinó que els pot reforçar" i recorda que el 70% de les 83 cooperatives catalanes amb secció de crèdit van votar a favor d'esta mesura. Per la seua banda, la Plataforma Anti-fons Obligatori sosté que la participació obligatòria del fons, tal i com planteja el Decret de la Generalitat, representa un perill per totes les cooperatives que estan sanejades perquè les aportacions es podrien destinar a "operacions riscoses" ja que no s'han definit els criteris de les operacions. A més, critiquen que l'aprovació d'este fons ha estat "antidemocràtic" perquè no l'han pogut votar els socis.