La Diputació demolirà el monòlit franquista del Coll del Moro, a Gandesa

L'ens destruirà de manera immediata qualsevol vestigi feixista de l'entorn, lloc habitual de pelegrinatge franquista | El dictador va dirigir des de d'aquí diversos episodis de la Batalla de l'Ebre

Monòlit del Coll del Moro
Monòlit del Coll del Moro | Ferràs A.
ACN
03 de juny del 2016
Actualitzat a les 10:41h
El monòlit franquista del Coll del Moro anirà a terra de manera "immediata". Així ho ha avançat a l'ACN el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, administració propietària de l'espai. Poblet ha assegurat que en el plenari de la institució de finals de mes s'aprovarà la demolició de qualsevol vestigi franquista d'aquell entorn, així com la cessió de l'espai a l'Ajuntament de Gandesa.

El consistori havia reclamat la cessió dels terrenys per poder dur a terme excavacions arqueològiques a la necròpolis i, més recentment, la retirada del monòlit per deixar de ser un lloc de pelegrinatge feixista. El president de la Diputació ha explicat que l'emplaçament del Coll del Moro no només deixarà de tenir la simbologia del que va ser en un passat sinó que es reconvertirà en un lloc de recerca arqueològica i de campament de pràctiques d'investigadors. "Farem net del tot", ha etzibat.

Cansat del pelegrinatge de melancòlics del règim feixista, l'alcalde de Gandesa, Carles Luz, reclamava fa uns dies a la Diputació de Tarragona, propietària dels terrenys on està ubicat, que o bé retirés del Coll del Moro el monument d'enaltiment a Franco, o bé que els els cedís, com fa dos anys que es demana per a prosseguir amb les excavacions arqueològiques de la necròpolis iber més important de Catalunya perquè seria llavors el consistori de la capital de la Terra Alta qui el trauria.

El president de la Diputació, Josep Poblet, ha donat una solució contundent. "Anirà fora de la manera més immediata possible, no en quedarà ni rastre", ha assegurat. Un cop retirat tot vestigi i simbologia feixista, es cedirà la finca a l'Ajuntament de Gandesa perquè es puguen estendre les excavacions i recerques arqueològiques.

El monument del Coll del Moro està ubicat just a l'emplaçament des d'on el dictador va dirigir en diverses ocasions la Batalla de l'Ebre. El monòlit es va inaugurar el 1953, coincidint amb els 15 anys del final d'aquella batalla, per fer un homenatge al dictador de part de l'ens tarragoní. És una estructura de pedra, de cinc metres d'alçada, amb l'escut franquista gravat a la part més alta que actualment està fet malbé pel vandalisme. Té també altres símbols feixistes, com el jou i les fletxes. Actualment està ple de pintades de diverses simbologies i enmig d'un entorn ple de brossa i certament abandonat.

Sobre el monument de Tortosa

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, també ha aclarit que l'ens no participarà específicament en la reinterpretació del monument franquista de Tortosa, sinó que col·laborarà amb la ciutat com ho està fent fins ara. "Com no hem d'ajudar a la ciutat de Tortosa si ens demanen col·laboració? Com ho fem amb tots.

Si en el marc de les ajudes que concedeix la Diputació volen destinar-ho a la reinterpretació del monument ho decidiran ells", ha manifestat, des de "la neutralitat més absoluta". "Ni ens toca ni ens pertoca valorar-ho. És un acord pres per la ciutat de Tortosa a través d'un procés plenament democràtic", ha afegit.
 

Commemoració del 18 de Juliol organitzada per la Fundación Nacional Francisco Franco, al Coll del Moro. Foto: FNFF