El ple d'Amposta aprova inversions per un valor d'1,8 milions euros

També aprovat de forma inicial el reglament del banc de terres públic municipal

Redacció
02 de juny del 2016
Actualitzat a les 20:54h
Entrada a l'ajuntament d'Amposta
Entrada a l'ajuntament d'Amposta | Sílvia Berbís
El ple d'Amposta va donar llum verd este dilluns al vespre a una modificació pressupostària que permetrà la inversió de prop d'1'8 milions d'euros en diferents obres de manteniment i millora del municipi. En concret, 1,6 milions d'euros corresponen a inversions financerament sostenibles i inclouen més de 400.000 euros en camins, 60.000 euros per a la supressió de barreres arquitectòniques, també prop de 200.000 euros en la urbanització del carrer Sant Roc o 190.000 euros en la substitució del clavegueram. "Quan vam presentar el pressupost per a este 2016, vam incloure una partida d'inversions menuda, i ja vam assenyalar que en tancar el pressupost del 2015 podríem veure quines actuacions es podrien realitzar", va recordar l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs.

A més, l'alcalde també va detallar que en esta modificació pressupostària, entre altres coses, es preveuen 200.000 euros per al cobriment de les pistes de futbol sala, una obra que es finançarà amb romanent de tresoreria, i també 670.000 euros per a l'amortització de préstec. "Malgrat que no ens obsessiona reduir l'endeutament, amb esta amortització sí que reduïrem la ratio al 50 % i això ens deixarà més marge de maniobra per a més avant", explica Tomàs.

La modificació pressupostària es va aprovar amb el vot favorable de l'equip de govern d'Esquerra d'Amposta i del Partit dels Socialistes, que va argumentar el seu vot favorable perquè "hi ha partides adequades, tot i que n'hi ha d'altres, com els costos de l'adequació de la nova oficina de Cultura i Festes o l'increment de la partida de la Festa del Mercat, que tindran després informes desfavorables de la interventora", en paraules del portaveu Francesc Miró. La regidora no adscrita Rosita Pertegaz, el regidor Germán Císcar i el grup de Convergència van abstindre's en la votació. La portaveu dels convergents, Isabel Ferré, va argumentar: "malgrat és una modificació que agrada molt al grup, perquè demostra que la situació econòmica de l'Ajuntament era bona, i hi ha inversions que considerem necessàries, ens abstenim perquè hi ha una modificació que no compartim, que és l'increment en 35.000 euros de la partida de la Festa del Mercat".


Creació del Banc de Terres Públic

El ple ordinari de maig també va aprovar, amb els vots a favor d'EA, del PSC i del regidor German Císcar (exmembre de PxC), i les abstencions de la regidora no adscrita Rosita Pertegaz i el grup de Convergència, l'aprovació inicial del Reglament del Banc de Terres de l'Ajuntament d'Amposta. "Es tracta de crear un banc de terres, fonamentalment de secà, que estan en desús i que s'estan degradant", va argumentar el regidor de Pagesia, Dani Forcadell, en el marc del ple, tot explicant que la voluntat és poder posar en contacte els propietaris d'estes terres, la majoria gent gran que ja no pot treballar, amb aquelles persones que tenen la voluntat de poder treballar-les". El reglament també inclou una bonificació del 95 % de l'IBI rústic en aquelles finques que s'incorporen a este Banc de Terres. "L'objectiu és evitar la degradació d'estes finques i que generen menys problemes com ara incendis", va assenyalar l'alcalde.


Debat de cinc mocions

El ple ordinari també va donar llum verd a quatre mocions, dos del regidor German Ciscar, una de la regidora no adscrita Rosita Pertegaz i una altra presentada a instàncies d'EA, però conjuntament amb Pertegaz, PSC i Convergència. També en va rebutjar una del PSC.

A instàncies del regidor Germán Ciscar, el ple es va comprometre a estudiar crear una nova ordenança per bescanviar per treballs a la comunitat els pagaments pendents de lloguers socials municipals i les corresponents despeses de la comunitat de veïns i d'altres classes a càrrec del llogater. "Si tenim pisos de lloguer social, suposen una despesa", va argumentar Ciscar, "el que cal és canviar-ho per a una inversió social". "A més, el lloguer que s'hauria de bescanviar per treball, hauria de ser a preu de mercat", va afegir el regidor. "Amb esta proposta evitaríem la caritat i el clientelisme i no crearíem cap discriminació", va puntualitzar Ciscar. La moció va rebre el suport de tots els regidors menys la regidora no adscrita Rosita Pertegaz, que s'hi va abstindre.

La segona de les mocions de Ciscar estava centrada en la creació d'una comissió d'estudi dels serveis públics municipals externalitzats. "No hem fet seguiment de les empreses que han guanyat concessions de serveis i ens hem trobat amb molts de problemes, com amb Sorea", va argumentar Ciscar, tot assenyalant que la comissió de seguiment estaria integrada per un representant de cada grup municipal, un tècnic municipal, representants de l'empresa concessionària i també del comitè d'empresa d'estos comitès. "Així vetllaríem perquè l'empresa complisca amb la normativa i també amb la qualitat dels serveis", va defensar Ciscar. La proposta va comptar amb el suport de tots els grups municipals llevat de la regidora no adscrita Rosita Pertegaz, que va votar-hi en contra.

El ple va donar llum verd, per unanimitat, a una moció presentada conjuntament entre Esquerra d'Amposta (EA), Convergència, els socialistes i la regidora no adscrita Rosita Pertegaz, de rebuig als atacs del Govern Espanyol contra la Llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Entre altres coses, el text rebutja l'actuació del govern espanyol promovent recursos contra normatives que protegeixen les persones més vulnerables afectades per una situació d'emergència d'habitatge o de pobresa energètica, denunciar la manca de sensibilitat social del mateix govern i demanar a les entitats bancàries i financeres que assumisquen també el seu paper en la solució dels conflictes habitacionals. Finalment, es va aprovar, també per unanimitat, una moció de la regidora no adscrita Rosita Pertegaz, per declarar Amposta zona lliure de paradisos fiscals.

Quant a la moció del PSC que es va rebutjar amb el vot desfavorable de l'equip de govern, l'abstenció de Convergència i els vots favorables de Rosita Pertegaz i Germán Ciscar, demanava tramitar la creació de l'òrgan municipal de caràcter polític en relació a la figura del representant del Poblenou del Delta. El portaveu socialista va argumentar que, després de la consulta popular que va permetre escollir el "càrrec eventual" que serà representant de l'alcalde al nucli urbà, "s'ha d'anar un pas més enllà i que este càrrec eventual, done compte de les seues actuacions a l'Ajuntament, a qui deu lleialtat institucional". L'alcalde va argumentar que en la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que s'està treballant, s'inclourà la creació d'un consell municipal del Poblenou, "presidit per l'alcalde d'Amposta i amb la presència del seu representant al nucli urbà i també de tots els grups polítics". "És allí on pot fer estes aportacions", va reblar Tomàs.