Front comú de 26 cooperatives agràries contra el fons per salvar les fallides de les seccions de crèdit

Sis cooperatives ebrenques formen part d'esta iniciativa

Detall d'una llibreta de la caixa agrària de la cooperativa de Cambrils
Detall d'una llibreta de la caixa agrària de la cooperativa de Cambrils | ACN
Redacció
01 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:39h
Fins a 26 cooperatives agràries amb secció de crèdit, entre les quals hi ha la Cambra Arrossera del Montsià, les cooperatives Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, la Sènia, la Torre de l’Espanyol, Batea i Soldebre s'han unit en una plataforma per mostrar el rebuig a la creació del fons cooperatiu aprovat pel govern per finançar la liquidació de les seccions de crèdit.

Estes entitats, que representen un terç de les cooperatives amb secció de crèdit del país, es neguen a haver d'aportar a este fons de forma obligatòria el 3 % del passiu i asseguren que la finalitat amb què s'ha creat és per aportar diners al préstec de 10 milions d'euros a què es va comprometre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) per retornar els estalvis a la Cooperativa Agrícola de Cambrils.
Este mecanisme preveu que totes les cooperatives amb secció de crèdit hauran d'aportar de forma obligatòria el 3 % sobre els seus saldos creditors mitjans mensuals de cada secció de crèdit, en data de 31 de desembre de cada any.  El primer termini de cobrament entrava en vigor este 1 de juny i s'han negat a pagar-ho.

Des de la plataforma rebutgen que les cooperatives que "han fet les coses bé ara hagen d'arreglar els mals endreços d'altres" i han anunciat que presentaran un recurs contenciós administratiu reclamant que s'ature la posada en marxa d’este fons cooperatiu i també estudien la possibilitat de plantejar un recurs d'inconstitucionalitat contra esta mesura.
A més, s’han constituït en una plataforma per aturar la creació del fons cooperatiu, la Plataforma Antifons Obligatori. Des d’esta entitat tampoc accepten que la gestió d’este fons corresponga a l'Associació de Seccions de Crèdit (ASC), SCCL –vinculada a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)-, una cooperativa de segon grau "en l'objecte de la qual no hi figura la funció que pretén assignar-li l'administració ni tampoc el de destinar fons dels socis a salvar cooperatives en crisi", ha dit Josep Segura, president de la Cooperativa de Maials i portaveu de la plataforma.

Josep Segura ha recordat que la Cooperativa Agrícola de Cambrils va entrar en fallida i des de l'ASC es van demanar aportacions voluntàries a les cooperatives que en formen part amb l'objectiu de sol·licitar un préstec de 10 milions d'euros perquè la Cooperativa de Cambrils pogués tancar la secció de crèdit. D'esta forma voluntària es van aconseguir reunir poc més de 7 milions d'euros, però no es va arribar als 10 milions als quals s'havia compromès l'ASC. Segons Segura, és en este moment quan l'Associació de Seccions de Crèdit insta Economia i Hisenda a aprovar el decret llei que obliga totes les cooperatives amb secció de crèdit a fer unes imposicions d'un 3 % dels seus saldos amb l'objectiu de crear un fons cooperatiu que puga cobrir els possibles problemes de les seccions de crèdit que vulguen tancar com és el cas de Cambrils. 

La Plataforma Antifons Obligatori assegura que amb les aportacions de la setantena de cooperatives amb secció de crèdit es podrien recaptar entorn d'un 18 milions d'euros que conformarien este fons cooperatiu al qual s'oposen i que, entre altres funcions, servirien per finançar el préstec de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. 

La plataforma també ha anunciat que emprendrà "les accions legals que facen falta", entre les quals hi ha la presentació d'un recurs contenciós administratiu per impugnar la creació d'este fons cooperatiu i també estudia la possibilitat de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la mesura aprovada pel govern. Així mateix, tampoc descarten denunciar el consell rector de l'ASC per haver subscrit un préstec de 10 milions d'euros en favor de la Cooperativa de Cambrils davant "una possible vulneració de la normativa cooperativa i dels estatuts de l'ASC".