Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc tanquen portes amb una xifra rècord de prop de 4.000 visitants

Un 80 % dels espectacles han doblat públic i s’han venut uns 600 llibres, que han representat una facturació propera als 8.000 euros

Imatge de l'espectacle de la companyia Cos amb què es va inaugurar divendres Litterarum.
Imatge de l'espectacle de la companyia Cos amb què es va inaugurar divendres Litterarum. | Cedida
Redacció
30 de maig del 2016
Actualitzat el 31 de maig a les 15:34h
La novena edició de Litterarum, Fira d’Espectacles Literaris i la tretzena Fira del Llibre Ebrenc han tancat portes este diumenge amb unes xifres rècord de participants. Un 80 % dels espectacles han doblat el públic i l’organització calcula que entre les dos fires hauran passat unes 4.000 persones. “Es tracta d’una xifra rècord, cosa que ens encoratja a continuar treballant en esta línia”, ha manifestat el director de Litterarum, Albert Pujol, tot precisant que tant els programadors com els visitants han pogut gaudir d’espectacles de molta qualitat. Enguany també hi hagut més interrelació entre programadors i artistes, una línia que es potenciarà amb vista als pròxims anys, ja que un dels principals objectius de Litterarum és el d’incrementar el nombre de contractacions d’espectacles literaris arreu de Catalunya.

Pel que fa la Fira del Llibre Ebrenc, la valoració també és molt positiva. Així, la directora de la Fira, Montse Pineda, ha assenyalat que durant els tres dies de fira s’han venut uns 600 llibres amb un volum de facturació proper als 8.000 euros. “Estem molt satisfets de com ha anat i els llibreters Bassa i Viladrich i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) també”, ha afirmat Pineda, que enguany s’ha estrenat com a directora de la fira.

Pel que fa als espectacles més vistos, cal destacar el doble espectacle inaugural amb les obres Visitacions, de l’artista ampostina Maria Pons, inspirat en el patrimoni cultural immaterial de les Terres de l’Ebre i amb textos de Moncada, Bladé i Arbó, i Les èglogues d’Estellés i el barri xino de Blai Bonet de la companyia Cos, dirigit pel poeta tortosí Albert Roig, un espectacle a mig camí entre el recital poètic i el teatre a partir de textos sublims de Vicent Andrés Estellés i Blai Bonet, que jugava amb les diverses variants dialectals del català. També Les supertietes de Les Bianchis, amb textos d’Empar Moliner, ha estat una de les obres amb més bona acollida este Litterarum, o l’espectacle musicopoètic creat expressament per a Litterarum 2016 per les parelles artístiques Bikimel & Maria Cabrera i David Carabén & Jordi Llavina, que es va estrenar la nit de divendres a l’aparador de la llibreria Bassa, sota el patrocini d’Estrella Damm, amb el lema Els plaers, de dos en dos.

Diumenge al matí es va celebrar la tretzena Jornada del Llibre Ebrenc, enguany dedicada a la relació entre cuina i literatura. Hi va participar l’escriptora Coia Valls i el director de la col·lecció La Teca d’Onada Edicions, Juanjo Roda; amb la directora de l’IRMU, Maria Carme Jiménez, com a moderadora. En total, s’han presentat una trentena de novetats editorials d’autors ebrencs o de temàtica de les Terres de l’Ebre i de la seua àrea d’influència.

Litterarum, Fira d’Espectacles Literaris està organitzada per l’Ajuntament de Móra d’Ebre i la Institució de les Lletres Catalanes, mentre que la Fira del Llibre Ebrenc l’organitzen l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Institut Ramon Muntaner i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.