L'Ajuntament de Gandesa aposta per «dignificar» el Coll del Moro un cop tret el monòlit franquista

L'alcalde Carles Luz creu en un espai turístic sense «posicionaments ideològics» seguint l'estil dels Espais de la Batalla de l'Ebre | Rebutgen que Gandesa puga ser un punt de trobada de «peregrins franquistes»

El monòlit en record al lloc de comandament franquista durant la Batalla de l'Ebre i els seus voltants es troben totalment abandonats i degradats
El monòlit en record al lloc de comandament franquista durant la Batalla de l'Ebre i els seus voltants es troben totalment abandonats i degradats | ACN
ACN
25 de maig del 2016
Actualitzat el 27 de maig a les 10:06h
El monument que es va aixecar al Coll del Moro en homenatge a Franco quan es complien 15 anys del final de la Batalla de l'Ebre, just a l'enclavament des d'on la va dirigir el dictador, és actualment un espai malmès pel vandalisme i on sobretot s'hi citen melancòlics del règim i persones d'afiliació feixista, unes trobades que vol "eradicar" l'alcalde Carles Luz .

L'Ajuntament té clar que per dignificar l'espai s'ha de retirar el monòlit, ple de pintades, fet malbé i totalment degradat, i s'ha de restituir un espai on les trinxeres fan de contenidor de brossa i les puntes dels túmuls de la necròpolis iber més important de Catalunya semblen meres restes abandonades al pas del temps. Gandesa té clar que vol dignificar l'espai històric del Coll del Moro. També té clar que no el vol amb cap vestigi d'enaltiment franquista, com el que representa el monument que el 1953 va construir la Diputació de Tarragona, com a homenatge de la província a Franco.

"És un espai que no està en condicions, ni ho està el monument, ni l'espai, ni res de res", ha lamentat l'alcalde de Gandesa, Carles Luz. De fet, hi ha brossa per tot arreu; la vegetació comença a fer desaparèixer les antigues trinxeres que hi havia en este centre de comandament de l'exèrcit franquista; les pintades feixistes, independentistes i anarquistes es barregen sobre un monument repintat moltíssims cops per intentar dissimular el vandalisme, i els símbols que incorpora, com la bandera espanyola franquista o el jou i les fletxes, estan picats i guixats. I allà, en mig d'este esperpèntic panorama tot i ser un dels enclavaments paisatgístics més imponents de la comarca de la Terra Alta, es poden intuir les restes de la necròpoli ibera, una de les més importants del país.
 

El poblat ibèric del Coll del Moro és dels pocs jaciments íbers amb necròpolis Foto: ACN


Gandesa vol impulsar un turisme històric sense símbols feixistes i el seu alcalde defensa que el Coll del Moro ha de ser el paradigma d'esta filosofia, la de convertir els espais històrics en actius turístics sense posicionaments, com s'ha fet a la Cota 402 de la Serra de Pàndols, al Mas d'En Grau i a molts altres punts claus de la Guerra Civil i la Batalla de l'Ebre a la comarca. "Ara estem en un bon moment per començar a treballar amb criteris generals, democràtics i sense ambigüitats per ser contundents per explicar què va passar a la nostra història.

"Malauradament tenim una història de 115 dies de Batalla de l'Ebre a les nostres terres que van ser molt durs, igual que els 3 anys de Guerra Civil, però hem de dibuixar la història com ha sigut", ha defensat Luz. "Hem d'aconseguir que el COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre) aconseguisca la inversió suficient per dignificar el Coll del Moro i integrar-lo dins els espais de la Batalla de l'Ebre, no com un espai d'un dels bàndols en concret, perquè aquí és quan caiem en l'error", ha assegurat. Aviat es presentarà una inversió important per a la consolidació del poble vell de Corbera d'Ebre, "amb la finalitat de mantenir viva la memòria i que sigasímbol de la pau", una objectiu que ha d'estendre's per tots els espais històrics de la comarca, segons ha defensat Luz.

I és que a la capital terraltina estan cansats de veure peregrinar simpatitzants del dictador i exhibicions de simbologia antidemocràtica. Es neguen a què convertisquen Gandesa i el Coll del Moro en un punt de trobada de feixistes, sobretot quan arriben dates destacades en el calendari d'efemèrides del règim franquista. "Hi ha actes allí que voldria eradicar perquè són inadmissibles. S'ha transformat en un espai de pelegrinatge de gent que està al costat d'un bàndol, amb idees molt marcades i simbologia anticonstitucional. No ho podem permetre. Hem d'eradicar-ho i que sigui un espai històric que el gaudeixi tothom", ha reclamat l'alcalde de Gandesa. "Tinc la voluntat que en cap cas situïn Gandesa en un lloc de trobada de feixistes", ha afegit.