Gandesa demana la retirada del monòlit franquista del Coll del Moro

L'alcalde Carles Luz vol acabar amb «els pelegrinatges feixistes»

El monòlit franquista s'aixeca en la localització des d'on el general Franco va dirigir la Batalla de l'Ebre
El monòlit franquista s'aixeca en la localització des d'on el general Franco va dirigir la Batalla de l'Ebre | diarideguerra.com
ACN
24 de maig del 2016
Actualitzat el 29 de novembre a les 18:14h
L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha demanat a la Diputació de Tarragona que retire el monument franquista que s'alça a l'espai del Coll del Moro, un àmbit de titularitat de l'ens provincial. Luz ha denunciat que el monument seguix sent un punt de peregrinació de "formacions antidemocràtiques i feixistes" que s'hi desplacen a commemorar l'alçament franquista o altres dates destacades de la dictadura. Per a l'alcalde de Gandesa, és una situació "inadmissible en una societat democràtica com l'actual".

La cessió de l'espai fa temps que està sol·licitada a la Diputació de Tarragona per seguir ampliant les prospeccions de les necròpolis del jaciment iber del Coll del Moro. Si es concedís, Luz ha avançat que s'aprofitaria per treure el monument a Franco. L'alcalde de Gandesa ha defensat que la retirada és compatible amb el manteniment de l'espai històric des d'on Franco va dirigir la Batalla de l'Ebre l'any 1938.
 

La commemoració del 18 de Juliol organitzada per la Fundación Nacional Francisco Franco en el Coll del Moro. Foto: FNFF