Absolt un dels Guàrdies Civils de la caserna de la Ràpita condemnat per un desembarcament d’haixix

Els altres 9 condemnats, entre ells 3 Guàrdia Civils, ja compleixen la pena | L’operatiu es va dur a terme l’octubre de 2007 i va comportar la confiscació de més de 3 tones d’haixix i la detenció de 16 persones

Sofia Cabanes
20 de maig del 2016
Actualitzat el 21 de maig a les 17:22h
Xalet on el 7 d'octubre de 2007 es va descarregar l'haixix.
Xalet on el 7 d'octubre de 2007 es va descarregar l'haixix. | Google Street View
7 d’octubre de 2007. És la data d’un dels operatius contra el tràfic de drogues més importants efectuats a la costa de les Terres de l’Ebre. Va ser batejada com a operació Aristocràcia i va comportar la detenció, en un primer moment, de 16 persones, entre les quals 4 agents de la Guàrdia Civil de la caserna de Sant Carles de la Ràpita –acusats de col·laborar en l’operació- i la confiscació d’un carregament de 101 fardells d’haixix amb un pes de més de 3 tones i un valor estimat al mercat de 4,4 MEUR.

Nou anys més tard, el cas ha quedat definitivament tancat amb la única absolució d’un dels Guàrdia Civils acusats de participar en aquells fets.  Una recent sentència del Tribunal Suprem a la qual ha tingut accés l’aguaita.cat ratifica la condemna imposada per l’Audiència de Tarragona per a 9 dels implicats per delictes contra la salut pública i ha absolt una única persona pels fets. Es tracta d’un dels Guàrdia Civil de la caserna de la Ràpita, José Antonio Aguilar, que havia estat condemnat per l’Audiència de Tarragona a 5 anys de presó i una multa de 17 MEUR.

El Tribunal ha conclòs que les proves incriminatòries contra Aguilar, basades en les afirmacions d’un dels agents que es va declarar culpable, no s’han pogut corroborar i considera, per tant, que amb la condemna que se li havia imposat s’havia vulnerat la seua presumpció d’innocència: “La declaració del coimputat no presenta les corroboracions precises que habiliten aquesta incriminació ”. “Conseqüentment, estimem la impugnació per vulneració del dret de presumpció d’innocència”, afirmen els magistrats.

Aguilar és l’únic absolt pels fets després de ser estimat el seu recurs de cassació. Pel que fa als altres 9 encausats, el Suprem ha desestimat els seus recursos i ja compleixen la condemna imposada per l’Audiència de Tarragona, que tot i anular les escoltes telefòniques que els incriminaven, va reunir suficients proves contra ells. Concretament Al-lal M. A. (Guàrdia Civil que va organitzar l’operació) ha de complir una pena de 5 anys 7 mesos de presó i multa de 20 MEUR; Francisco S. també Guàrdia Civil en el moment dels fets, va ser condemnat a 3 anys de presó i una multa de 500.000 euros i el tercer Guàrdia Civil condemnat, Jesús B., haurà de complir una pena de 5 anys de presó i multa de 17 MEUR. Pel que fa a Iñigo Z., Francisco J. M. i Miguel Ángel G., tres bascos que van llogar l’apartament on s’havia de descarregar l’haixix, van ser condemnats a 2 anys i 6 mesos de presó i una multa de 4 MEUR cadascun .

Ali El H., uns dels encarregats de descarregar i custodiar la càrrega va rebre una condemna de 3 anys i 4,8 MEUR de multa. Mentre que dos marroquins més, Abdelkader A. i Abdelhakim  A. –els únics que no van recórrer la sentència al Tribunal Suprem-,  van ser condemnats a 1 anys i 10 mesos cadascú i multa una de 3 MEUR.

Amb la seua absolució l’agent de la Guàrdia Civil Jose Antonio Aguilar, actualment destinat a Rosell, podria tornar a sol·licitar la seua readmissió a la Ràpita, municipi on resideix des de fa anys, tot i que és nascut a Santa Bàrbara.