Franco encara és alcalde «honorari i perpetu» de Tortosa

El batlle franquista de l'època va proposar el nomenament del dictador com a alcalde honorífic l'any 1964 i encara avui seguix vigent

Franco, en unes imatges del NODO, visita Tortosa l'any 1964 en motiu de la inauguració del monument del riu
Franco, en unes imatges del NODO, visita Tortosa l'any 1964 en motiu de la inauguració del monument del riu | NODO
Redacció
17 de maig del 2016
Actualitzat el 27 de maig a les 10:09h
El dictador Francisco Franco encara és alcalde "honorari i perpetu" de Tortosa des de l'any 1964, segons ha fet públic Cadena SER Ebre este matí. Arran d'una investigació periodística sobre la construcció del monument franquista de l'Ebre, l'emissora va trobar les actes d'un Ple municipal on, a proposta del batlle de l'època Joaquim Fabra, es nomena al dictador amb este honor.

L'acord es va prendre en sessió plenària extraordinària el 31 de març de 1964, coincidint amb els actes de celebració dels 25 años de paz, eufemisme que el règim franquista va utilitzar per referir-se a la commemoració de la victòria del bàndol sublevat a la Guerra Civil, que també van acollir la inauguració del monument del riu.

Malgrat que fosa un acte d'adhesió al règim força habitual, la qualitat d'alcalde honorífic de Franco ha passat inadvertida fins avui i, per tant, segueix vigent. Segons la periodista Sonia Castelló, autora de la investigació, el nomenament hauria passat inadvertit perquè el "protagonisme se'l va endur la construcció del monument en memòria de la batalla de l'Ebre i l'acte oficial de celebració de la victòria franquista a la guerra civil que es va fer el dia següent".

L'alcalde actual de Tortosa, Ferran Bel, ha comentat a la Cadena SER que aquest fet "no té cap tipus de sentit cinquanta anys després" i que és "un concepte que avui és anacrònic i obsolet". Bel ha anunciat que al proper Ple es portarà la proposta de revocació "sense més dilació i sense donar-li més importància" i buscarà l'acord de tots els grups municipals.

A més d'este honor, l'Ajuntament de Tortosa va concedir a Franco la Medalla d'Or de la ciutat l'any 1947. L'any 2006, però, se li va retirar a proposta d'una moció d'ERC.

Poc a poc són més les poblacions de l'Estat que descobreixen els honors que els seus antics ajuntaments van dedicar al Caudillo i que procedeixen a retirar-los. Al nostre territori, el primer en revocar el títol d'alcalde honorífic a Franco va ser Roquetes al 2005, a continuació Amposta el 2009 i la Ràpita al 2014.