Les pluges fan perdre el 90% de la producció de cirera a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre

El sindicat JARC-COAG reclama la reducció a dels mòduls de l'IRPF del cirerer a Hisenda per alleugerir la càrrega fiscal dels agricultors ebrencs

Cireres esquinçades per l'excès d'aigua.
Cireres esquinçades per l'excès d'aigua. | Cedida
ACN
13 de maig del 2016
Actualitzat el 16 de maig a les 10:16h
El sindicat JARC-COAG ha alertat que les pluges dels últims dies han provocat l'anomenat efecte cracking en les cireres primerenques de les comarques de la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. Es tracta de l'esquinçada del fruit per excés d'aigua que ha fet malbé gairebé tota la producció, un 90%, de la varietat Burlat. Això suposarà un descens del 30% de la producció total de la campanya quan finalitei la recol·lecció. Els pagesos no contracten assegurances per protegir els conreus d'este tipus de danys degut als baixos preus que cobren i a unes primes que no s'ajusten a la rendibilitat de la plantació. Per este motiu, el sindicat reclama una reducció dels mòduls de l'IRPF del cirerer a Hisenda per alleugerir la càrrega fiscal dels agricultors de la zona afectada.

Les pluges han arribat només uns dies abans que els pagesos iniciessen la collita i ha fet malbé el 90% de varietats primerenques, com la Burlat, sobretot a la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, on la recollida se sol fer durant la primera quinzena de maig. 

El representant de JARC-COAG a Terres de l'Ebre i productor de cirera a Corbera d'Ebre, Francesc Xavier Vela, ha recordat que "la cirera és un conreu que passa molt ràpid de la fase de floració al fruit i qualsevol petit problema que tinga just abans de la collita produix danys irreversibles". Vela recorda que quan hi ha pèrdues, "si la incidència no és molt alta, contractar una assegurança no resulta rendible" i que cal millorar les línies de les assegurances del cirerer perquè la seua contractació resulte atractiva per als productors. Actualment, les primes i les quotes "no estan ajustades a la rendibilitat dels conreus" i amb uns preus baixos de cirera en origen, entre 1,50 i 2 euros per quilo, molts agricultors ni se'n plantegen la contractació. 

Amb els danys que han patit les cireres primerenques, el representant de JARC-COAG a l'Ebre ha reclamat al Ministeri d'Hisenda que s'estudie la reducció dels mòduls de l'IRPF per la propera campanya de la Renda i que s'adeqüen als ingressos reals dels productors. 

Segons dades de l'Observatori del Departament d'Agricultura (actualitzades l'any 2014), que ha facilitat el sindicat, a la Ribera d'Ebre la superfície de cirera és de 553 hectàrees i la producció aproximada és de 2.000 tones. A la comarca de la Terra Alta, hi ha plantades 211 hectàrees que donen una producció d'unes 800 tones.