Denunciats 13 mariscadors per l'extracció il·legal d'eriçons de mar al delta de l'Ebre

Tots els denunciats són mariscadors professionals | En total, havien comercialitzat 3 tones de garotes

Redacció
06 de maig del 2016
Actualitzat el 09 de maig a les 18:43h
Fotografia d'arxiu d'eriçóns de mar.
Fotografia d'arxiu d'eriçóns de mar. | ACN
En el marc del control en l'extracció de garotes (eriçons de mar) al litoral ebrenc, inspectors de pesca de la Generalitat, en col·laboració amb agents del Cos de Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Terres de l’Ebre, han denunciat l'extracció il·legal de més de 3.500 kg d'esta espècie a les costes del Delta de l'Ebre.
 
Actualment, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), només té atorgades 3 llicències professionals d'extracció a mariscadors de l'Ametlla de Mar i l'Ampolla, tot i això, els agents van detectar la presència de grans quantitats de garotes venudes en altres indrets on no hi ha cap mariscador professional autoritzat, i que a més no constaven com a declarades  a la Generalitat de Catalunya. 
 
Els productes de pesca, en ser comercialitzats per primer cop, queden registrats mitjançant uns fitxers electrònics anomenats notes de venda que, alhora, són enviats a la Generalitat de Catalunya perquè tinga coneixement de l'estat dels recursos naturals i puga gestionar la pesca amb dades objectives.
 
L'actuació va finalitzar amb 13 denúncies a mariscadors professionals de la zona, per haver extret garotes sense disposar de la llicència específica, les quals han estat trameses als serveis territorials d'Agricultura a Terres de l'Ebre perquè s'inicie l'expedient corresponent per infracció greu de la llei catalana de pesca.
 
La campanya de recollida d'eriçons de mar porta associat un seguiment anual de l’estat de les poblacions i el nombre de permisos especials està vinculat al resultat del seguiment i per tant a l’estat dels recursos. La pesca furtiva o  la comercialització dels productes pesquers fora dels circuits establerts posen en perill els recursos pesquers i la pròpia rendibilitat i continuïtat del sector pesquer professional.