La CE avisa el govern espanyol que ha de garantir el cabal ecològic de l’Ebre

Europa amenaça amb un procediment d’infracció perquè no s’han comunicat ni justificat possibles desviacions dels objectius

L'Ebre al seu pas per Amposta.
L'Ebre al seu pas per Amposta. | Sofia Cabanes
ACN
04 de maig del 2016
Actualitzat a les 18:15h
La Comissió Europea (CE) ha tornat a alertar el govern espanyol que haurà de garantir la preservació dels cabals ecològics en els plans hidrològics que ha presentat per a la seua validació, entre els quals hi ha el del riu Ebre, i que en considerar-ho una qüestió prioritària, també revisarà si estos cabals garantixen alhora el bon estat ecològic i mediambiental de les zones afectades. Esta és la resposta que ha donat la Comissió a les preguntes presentades per l’eurodiputat Francesc Gambús, que va qüestionar que el manteniment dels cabals ecològics previstos en el pla hidrològic anterior s'adeqüés a la Directiva Marc de l'Aigua.

La CE ha recordat que ja va advertir el govern espanyol que, en el cas que no garantisquen el bon estat ecològic dels rius, s’hauria de “comunicar de manera transparent les desviacions i les justificacions sobre la base de la viabilitat tècnica o d'uns costos desproporcionats”. A més, ha respost que cal “considerar els objectius dels hàbitats i les espècies protegides dependents de l'aigua a l'hora de fixar els cabals ecològics”.

Gambús ha criticat que la comunicació no s’haja produït, i que el govern de Mariano Rajoy no haja tingut en compte els objectius marcats per les directives d’aigua, d’aus i biodiversitat per elaborar els plans. És per això que l’eurodiputat reclama a la Comissió que actue davant del que considera uns incompliments “flagrants”.

L’eurodiputat també ha subratllat l’amenaça de la CE d’obrir un procediment d’infracció contra l’Estat espanyol, tal com va fer en el cas del projecte de pantà de Biscarrués.

Finalment, en la seua resposta, la Comissió Europea ha refermat que “els terminis no són objecte de negociació” davant de possibles peticions de moratòria i ha admès que l’Estat espanyol va lliurar fora de termini els plans hidrològics nacionals. Segons ha recordat Gambús, s’haurien d’haver aprovat abans del desembre del 2015 i el govern espanyol ho va fer el 8 de gener del 2016.