La lluita en defensa de l'Ebre tornarà a tenyir de blau Barcelona, el 5 de juny

La nova mobilització contra el Pla de Conca es va acordar ahir al vespre en l'assemblea general a Tortosa | La PDE també va celebrar que el Tribunal Suprem haja admès a tràmit el contenciós administratiu

La última manifestació contra el pla de conca va inundar Amposta, el passat 7 de febrer.
La última manifestació contra el pla de conca va inundar Amposta, el passat 7 de febrer. | Sílvia Berbís
ACN / Redacció
01 de maig del 2016
Actualitzat el 02 de maig a les 10:17h
Les Terres de l’Ebre tornaran a pujar, a Barcelona, en defensa del riu. Serà el diumenge 5 de juny, tal com s’ha aprovat en la primera assemblea general celebrada després de la gran mobilització a Amposta del 7 de febrer contra el Pla de Conca. Ahir a vespre, en l’assemblea a Tortosa, el moviment antitransvasament va engegar els motors per continuar la pressió ciutadana contra un pla que confía que Europa obligue a modificar. La lluita és llarga però va donant fruits. Durant l'assemblea, també es va celebrar que el Tribunal Suprem haja admès a tràmit el recurs contenciós administratiu contra el pla que va presentar la plataforma amb el suport de 21 administracions locals del territori.
 

La catorzena assemblea general, ahir al vespre a Tortosa. Foto: S.Berbís

La voluntat de la PDE és que la mobilització a Barcelona mostre el rebuig de la societat al Pla de conca abans de presentar a la Comissió Europea, també al juny, la queixa que estan preparant de la mà de científics i tècnics de la Universitat Rovira i Virgili (URV). "És important que abans que presentem la queixa en àmbit europeu es veja una gran manifestació ciutadana, tal com vam fer a Amposta, perquè es veja que darrere una queixa hi ha tota una societat civil", va explicar Tomàs, que va insistir a dir que cal que "la societat catalana es bolque" i rebe els ciutadans de les Terres de l'Ebre com una "demostració de la força ebrenca".

En àmbit europeu, els portaveus de la PDE van explicar que han rebut una carta del Comitè de Peticions que reconeix la feina feta per l'entitat i això els encoratja a continuar. "Vol dir que no hem d'abaixar la guàrdia", va afirmar Tomàs, que insistix en el fet que és clau que darrere d'arguments "molt sòlids" hi haja "no només tècnics, sinó una societat transversal mobilitzada".

A la 14a assemblea hi va assistir l'eurodiputat Francesc Gambús, que en acabar l'acte va explicar que "Europa és la gran aliada de la lluita en defensa de l'Ebre" perquè hi ha unes directives que donen cobertura en este àmbit. Gambús va celebrar també la manera en com la PDE està treballant a escala europea, que fa que la CE puga convertir-se en "còmplice" del territori.

D'altra banda, Tomàs va celebrar que el Tribunal Suprem haja admès a tràmit la denúncia que aspira a derogar la llei que el Consell de Ministres va aprovar al gener, que establix uns cabals ecològics insuficients. Que s'haja acceptat a tràmit el recurs, a diferència del que va presentar el Govern, que es va arxivar, significa que "hi ha recorregut", segons Tomàs. "El PHE ha estat imposat d'una manera fosca, en funcions, i té un futur molt negre, amb moltes possibilitats de ser totalment anul·lat en àmbit judicial espanyol i europeu", ha augurat el portaveu de la Plataforma.