AnimaNaturalis denuncia incidents a Aldover durant un bou embolat

Segons l'entitat, quatre de les seues activistes van patir "un autèntic linxament públic" quan van acudir a enregistrar els bous

Imatge panoràmica d'Aldover, on este cap de setmana hi ha hagut activitats taurines.
Imatge panoràmica d'Aldover, on este cap de setmana hi ha hagut activitats taurines. | (consell comarcal del Baix Ebre)
Redacció
18 d'abril del 2016
Actualitzat a les 18:59h
L'associació en defensa dels animals AnimaNaturalis ha denunciat davant els Mossos d’Esquadra haver patit “un autèntic linxament públic”, amb presumptes agressions i amenaces verbals incloses, en el decurs dels bous embolats que van tindre lloc la nit del passat dissabte a Aldover. L’entitat animalista ha anunciat que també denunciarà al president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre per incitació a l’odi cap a les activistes, i contra la Penya Taurina ‘Lo Pou’ i l’Ajuntament d’Aldover “per no vetllar per l’ordre i la seguretat”, si bé agraix l’ajut de l’alcaldessa i de la propietària del bar de la plaça “per ser de les poques persones que ens van intentar protegir”.

AnimaNaturalis exposa els fets en un comunicat. Tot va començar, explica la nota, quan quatre activistes es van personar a la població amb la intenció d’enregistrar els bous capllaçats. Una presència que havien advertit dies abans a l’Ajuntament i també als Mossos d’Esquadra per demanar suport policial a l’hora d’enregistrar imatges “sense problemes”. De fet, l’entitat denuncia que cap cos policial, però, no es va presentar fins que es va fer una trucada al 112 quan les activistes es van sentir "acorralades".

Segons la seua versió, tot just abans de donar inici al primer bou embolat, el president de l'Agrupació hauria reconegut una de les activistes i “va anunciar al poble de la presència d'antitaurins anima´t-los a ‘donar-lis la benvinguda’, assenyalant la posició on es trobaven les noies, seguit d'un discurs d´exaltació de la festa taurina a les Terres de l'Ebre, alertant que els antitaurins venim a grabar per a posar denúncies contra ells i prohibir la seva festa”, exposa la nota. 

“Des de l´inici –continua l’entitat antitaurina- els veïns i veïnes van començar a assetjar verbalment a les activistes, van intentar evitar que gravessin alhora que les insultaven i els deien que se n’anessin del poble”. Posteriorment, tant bon punt es van apagar les flames de les banyes del bou, “una gran multitud” les hauria escridassat repetint ‘Sí als bous’ i dirigint-los-hi amenaces de “les haurieu de matar o  a patades us farem fora del poble”.

AnimaNaturalis explica que “les activistes, completament acorralades pels veïns del poble van patir un autèntic linxament públic, van rebre puntades de peu, els hi van llençar una cadira i gots amb cervesa pel cap” i concretament assegura que una d´elles va ser patejada i li van intentar treure-li la càmera fent-la caure al terra i trepitjar el braç i la mà”. Finalment, assegura, alguns veïns les van ajudar a escortar-se dins l´ambulància habilitada pels correbous, i allà van poder trucar al 112 per demanar una patrulla de policía que les ajudés a sortir del poble. Una de les activistes van incloure en la denúncia davant dels Mossos el parte mèdic per contusions al braç i les cames.
 
L’associació animalista explica també en el comunicat que presentarà denúncia en contra de la Penya Taurina ‘Lo Pou’ i contra l´Ajuntament d´Aldover, perquè considera que “es va infringir la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous per no exercir les funcions per a les quals van estar designats els membres de la comissió taurina, com ara vetllar, durant el transcurs de l’espectacle, per vetllar per l´ordre i seguretat dels participants, segons l´article 8.6.a) de la Llei 34/2010”. Aïda Gascón, directora de l´associació i una de les activistes que va aanar a enregistrar imatges del correbou, assegura que "Els sis membres de la comissió de bous anaven clarament distingits amb la mateixa samarreta groga, i durant els 40 minuts que va durar l´assetjament cap a nosaltres no van ni tan sols aparèixer”. Finalment, agraix “l’ajut de l´Alcaldessa i de la propietaria del bar de la plaça on es feia el correbou, van ser de les poques persones que ens van intentar protegir".