El Parc Natural del Delta delimita les àrees de nidificació d'ocells marins

Està totalment prohibit creuar les àrees de cria i dur gossos sense lligar

Redacció
28 de març del 2016
Actualitzat el 29 de març a les 11:29h
Pal de senyalització d'una àrea de nidificació d'ocells al Delta de l'Ebre.
Pal de senyalització d'una àrea de nidificació d'ocells al Delta de l'Ebre. | Territori i Sostenibilitat

El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha iniciat la delimitació de les principals àrees de nidificació d’ocells marins que arriben a la primavera per reproduir-se. L’actuació inclou mesures de protecció especial per a facilitar la cria de les colònies d’aus que s’instal·len durant l’abril i posen els ous a finals de juliol. La delimitació es mantindrà fins a principis d’agost, quan les cries ja poden enlairar-se i volar lliurement.
 
Els treballs consistixen en el tancament  i la senyalització, amb fil, cordes i pals, dels espais on es concentren les aus. Concretament, a la Punta del Fangar, l’illa de Buda, la Punta de la Banya i la bassa del Garxal.
 
Per garantir l’èxit reproductor, cal respectar en qualsevol cas els senyals informatius i les zones abalisades. Està totalment prohibit creuar les àrees de cria i dur gossos sense lligar.
 
Les colònies més importants, al Fangar
El Fangar acull les colònies nidificants d’ocells marins més importants de tot l’Estat espanyol, sobretot pel que fa al grup dels xatracs i, alguns anys, també de gavina capblanca.
 
En el cas dels xatracs, fan un niu molt senzill a l’arena mateixa, on els ous i ells polls són molt mimètics amb l’entorn. A més, “són molt sensibles als destorbs humans i és freqüent que abandonen les cries si són molestats, per la qual cosa es fan especialment necessàries estes mesures de protección”, segons explica el departament de Territori i Sostenibilitat en una nota de premsa.
 
Tanques amb fils per evitar el trànsit
En el cas del Garxal, els treballs inclouen el reforç del perímetre entre la llacuna, el mar i les dunes. Es tracta d’una zona propícia per a la cria de xatrac menut (Sternaalbifrons) i de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), dos espècies protegides.
 
A la Punta de la Banya i a l’illa de Buda s’estan instal·lant senyals informatives i tanques amb fil, per a evitar el trànsit de persones i vehicles per la platja.