Els Mossos creuen que el conductor del bus es va adormir o es va distraure

Redacció
23 de març del 2016
Actualitzat el 24 de març a les 11:39h
Dependències del Parador de Tortosa, on s'atèn a les famílies de les noies mortes a l'accident.
Dependències del Parador de Tortosa, on s'atèn a les famílies de les noies mortes a l'accident. | Sofia Cabanes


ACTUALITZACIÓ | Dimecres 23 de març, 14.00 h | Les causes

Les primeres hipotèsis dels Mossos d'Esquadra sobre les causes de l'accident de diumenge passat a Freginals en què 13 noies van perdre la vida apunten que el conductor de l'autobús es va adormir o es va distraure al volant per una causa indeterminada, ja que va fer un "cop de volant", per motius que s'investiguen, ja siga perquè algun passatger li va fer algun comentari o perquè va mirar el mòbil.

Així ho ha anunciat este migdia en roda de premsa el comissari de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, Miquel Esquius, que ha matisat que encara no descarten cap línia d'investigació, si bé ha insistit que la que cobra "més força" és que o bé es va dormir o bé es va distraure. Per aquest motiu, els Mossos han demanat informació sobre el telèfon mòbil del conductor, per comprovar si el va utilitzar abans de donar el cop de volant, com fan en la majoria de casos d'accidents semblants. Encara que també analitzen si va poder haver alguna fallada mecànica, si es va manipular el tacògraf o si el conductor estava massa cansat.

Així mateix, Esquius ha revelat que cap de les tretze estudiants mortes portava el cinturó de seguretat posat, mentre que en els supervivents alguns sí que el portaven, però no tots, i que hi ha alguns casos en què no es pot comprovar, més enllà de la declaració dels afectats, perquè van baixar pel seu propi peu del vehicle accidentat.

El conductor, de 62 anys, seguix hospitalitzat en estat crític des que la nit de dilluns va patir un xoc sèptic derivat de la contusió pulmonar que el va obligar a ingressar a l'UCI de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta. Esquius ha detallat que el conductor va romandre a comissaria des de primera hora del matí de diumenge passat, una vegada que es van completar les verificacions a peu de carretera al lloc de l'accident, fins a poc abans de les 9 del vespre, quan es va dirigir a la Clínica Terres de l'Ebre a instàncies de la seua empresa, Autocares Alejandro, que li ho va requerir per tramitar-li la baixa laboral. 

Esquius també ha explicat que el conductor havia reservat per al diumenge una nit d'hotel a Amposta a prop dels jutjats per poder acudir dilluns a les 10.00 hores a declarar com a investigat davant la jutge, si bé l'interrogatori ha quedat suspès, sense data prevista, causa de l'empitjorament del seu estat. Els Mossos d'Esquadra l'investiguen per 13 homicidis imprudents i delictes de lesions imprudents.

INFORMACIÓ | Dimecres 23 de març, 10.00 hores | El conductor continua en estat crític

El conductor de l'autocar accidentat a Freginals seguix este dimecres ingressat en estat crític a l'UCI de l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta per una contusió pulmonar.

La conselleria de Salut informa que ahir van ser donades d'alta tres persones que estaven ingressades als hospitals Joan XXIII de Tarragona (2) i Sant Joan de Reus (1). A més, hi ha 20 persones ingressades encara (2 pacients en estat crític, entre elles el conductor, 3 en estat greu i 15 menys greus).

Els ferits estan ingressats a l'hospital de Tortosa Verge de la Cinta (3), hospital comarcal d'Amposta (2); hospital comarcal de Vinaròs (3); hospital universitari Sant Joan de Reus (1); Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat (1); hospital de Sant Pau (1); Clínic de Barcelona (3); Vall d'Hebron (1); Moisès Broggi de Sant Joan Despí (1); Germans Trias i Pujol (1), i a l'hospital del Mar (2).

Pel que fa al conductor, que continua ingressat a l'hospital  de Tortosa Verge de la Cinta, el seu estat va empitjorar ahir per un xoc sèptic d'origen pulmonar. És una de les dos persones en estat crític, el pitjor dels dos, segons el departament de Salut.