Tragèdia a la carretera

13 noies estudiants d'Erasmus moren en un accident entre un autocar i un cotxe a l'A-P7, a Freginals, quan tornaven de les falles de València | Este dilluns a les 12 es farà un minut de silenci davant la Delegació del Govern a Tortosa | Hi ha 26 persones hospitalitzades, 6 en estat greu i una en estat crític

Redacció
20 de març del 2016
Actualitzat el 21 de març a les 9:22h
Imatge del lloc de l'accident, al km 333 de l'AP-7, a Freginals.
Imatge del lloc de l'accident, al km 333 de l'AP-7, a Freginals. | Sílvia Berbís

Les víctimes del sinistre són noies estudiants, totes estrangeres. Foto: Sílvia Berbís

 

​ACTUALITZACIÓ 21:30 hores | Demà a les 12 es farà un minut de silenci

Demà dilluns a les 12 del migdia està previst que es faça un minut de silenci davant la Deelegació del Govern a les Terres de l'Ebre, amb l'assitència del vicepresident del Govern Oriol Junqueras, el conseller d'Interior, Jordi Jané, i el de Salut, Toni Comín, entre altres càrrecs.  

L'equip de 17 forenses que des d'aquest matí es troba al tanatori de Jesús, a Tortosa, ha acabat ja les autòpsies de les 13 noies que este diumenge al matí han perdut la vida en l'accident entre un autocar i un turisme a l'AP-7  a Freginals. 

Demà a les 10 del matí està previst que el conductor del bus declare en qualitat d'investigat davant del jutjat d'instrucció número 3 d'Amposta, que s'ha encarregat de la investigació del sinistre. Segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la magistrada ha ofert als afectats formar part del procediment com a perjudicats. De fet, tots els estudiants que han resultat il·lesos o han estat donats d'alta han prestat declaració.

També pel matí arribaran els familiars de les víctimes, que hauran de participar en les tasques d'identificació.

En aquest moment hi ha 23 persones ingressades, 6 de les quals en estat greu i una noia en estat crític a l'Hospital de la Vall d'Hebron, a Barcelona. 

ACTUALITZACIÓ 18:30 hores: Tres dels ferits, en estat crític

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM informa que 3 dels ferits per l’accident d’aquest matí a l’AP-7 a Freginals es troben en estat crític. Hi ha 9 ferits més en estat greu i 22 en estat menys greu. A més de les 13 víctimes mortals. En total hi ha hagut 63 persones afectades, 16 de les quals il·leses.
 
L’equip forense del Departament de Justícia ja ha dut a terme 9 de les 13 autòpsies previstes. El resultat d’aquests exàmens es creuarà amb la informació mèdica que aportin les famílies de les víctimes mortals. D’aquesta manera, l’Institut de Medicina Legal i Forense podrà determinar la identitat dels cadàvers.
 
Per recollir la informació, els forenses i els Mossos d’Esquadra s’entrevistaran amb les famílies de les víctimes a mesura que arribin  a Tortosa. Els cossos es podran entregar a les famílies quan estiguin identificats i la jutgessa ho hagi autoritzat. Per identificar les víctimes mortals, el Departament de Justícia ha activat un equip forense format per 17 professionals de les Terres de l’Ebre, Tarragona i Barcelona.
 
L’equip el coordina sobre el terreny el director de l’Institut de Medicina Legal i Forense. Dos dels forenses que s’hi han desplaçat són especialistes en odontologia, amb experiència en catàstrofes i en identificació de víctimes mortals. És probable que totes les autòpsies, que es realitzen al Tanatori de Tortosa-Jesús, estiguin enllestides aquesta nit.
 
Des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil, tècnics de la DGPC i treballadors del Col·legi Treball social de Catalunya també s’està atenent a familiars i amics dels viatgers afectats.
 
Protecció Civil de la Generalitat conjuntament amb les administracions locals ha habilitat un espai a l'Hotel Corona d'Aragó de Tortosa d’acollida per als viatgers il·lesos o que ja han estat donats d’alta i ha activat els recursos d’atenció psicosocials als afectats. Des del CECAT s'han activat professionals de Creu Roja de Catalunya i treballadors socials, que s'han desplaçat al centre d'acollida per atendre les víctimes. A més, un equip de psicòlegs del SEM també està donant suport als familiars i afectats.

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) del Departament d’Interior manté la fase d’Emergència del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT . El telèfon d’informació 012 ha habilitat un número gratuït d’atenció a familiars i amics dels viatgers de l’autocar (+34) 900400012. Fora d’aquests casos, es prega a les persones que no truquin per no col·lapsar la línia.  

ACTUALITZACIÓ 14.40 hores: Totes noies estudiants i estrangeres

Les tretze víctimes que han perdut la vida esta matinada són totes noies i estrangeres. Així ho ha confirmat en una nova compareixença a l'hotel Corona de Tortosa el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. De moment, no s'han pogut concretar les nacionalitats, tot i que sí que es coneix que a l'autobus viatjaven joves de països europeus i també d'altres indrets del món.

De fet, les tasques d'identificació de les tretze víctimes mortals continuen a estes hores en no tenir moltes d'elles la documentació, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha concretat que el Jutjat d'Instrucció número 3 d'Amposta (ha finalitzat cap a les 13,30 hores les tasques d'aixecament de cadàvers.

Un equip de 17 forenses, molts d'ells desplaçats des de Barcelona fins a Tortosa treballa en la identificació de les víctimes. Esta tarda, el jutjat constituirà una comissió judicial per oferir la possibilitat de personar-se en el procediment com a part perjudicada, a les víctimes lleus.
El secretari coordinador del TSJC ha posat a disposició de la jutge que dirigix la investigació a tots els lletrats de l'administració de justícia per "agilitar al màxim la tramitació de les personacions, evitant així posteriors desplaçaments", precisa el TSJC.

Per la seua banda, el conductor de l'autobús ha donat negatiu en el control de drogues i alcohol que se li ha efectuat poc després del succés.



INFORMACIÓ: Tretze vícimes

L'autobús serà aixecat per una grua de gran tonatge. Foto: Sílvia Berbís

Segons ha confirmat el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha confirmat aquest migdia que les víctimes mortals en l'accident de trànsit entre un autobús i un cotxe a l'AP-7, al terme municipal dels Freginals són finalment 13 i no 14 com s'havia dit inicialment.

L'autobús, que anava en sentit Barcelona, ha perdut el control, ha travessat la mitjana i ha bolcat en sentit sud, col·lidint amb un altre vehicle. A conseqüència d'aquest sinistre ja hi ha confirmada l'existència de 13 víctimes mortals, segons fonts oficials.

Un total de vuit joves de diferents nacionalitats, quatre d'ells molt greus, que viatjaven a l'autobús accidentat estan sent atesos a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (Baix Ebre).

Segons han informat a Efe fonts de l'hospital, els ferits, la majoria d'edats entre 22 i 29 anys, han arribat poc abans de les 8 del matí i estan sent estabilitzats per al seu posterior tractament.

Els joves ferits són de diferents nacionalitats i provenen de Suïssa, Noruega, Anglaterra, Turquia, Ucraïna i també de Barcelona.

Els ferits en l'accident també estan arribant a altres centres hospitalaris, com l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, a l'Hospital de Vinaròs (Baix Maestrat) i al d'Amposta (Montsià).

L'autocar, de l'empresa Autocares Alejandro, de Mollet del Vallès, transportava una cinquantena d'estudiants d'erasmus de diverses nacionalitats tornaven de veure la nit de la cremà, a les falles de València. L'empresa està fent arribar un altre autobús per recollir les persones que han resultat il·leses i dur-les, almenys de moment, a un hotel de Tortosa. El conseller d'Interior, Jordi Jané, també es desplaça a Tortosa, per atendre l'emergència. 

L'accident s'ha produït al km 33, sobre les 6 del matí. En estos moments l'AP-7 es troba tallada en sentit sud i es fan desviaments per l'N-340. En sentit Barcelona només hi ha un carril obert. 17 dotacions de bombers estan treballant al lloc dels fets i una grua està treballant en la retirada de l'autobús de la calçada i rescatar les persones que han quedat atrapades. El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha desplaçat 7 ambulàncies medicalitzades i 5 ambulàncies bàsiques. També s’hi han desplaçat serveis preventius i caps territorials de la zona.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha habilitat un telèfon d'emergències per atendre les trucades des de fora de Catalunya, es tracta del 902400012.

Protecció Civil ha activat l'emergència del Pla Procicat. Abertis ha activat el seu pla d’emergència (PAU) en fase d’emergència 2.
 

La circulació a l’AP-7 s'ha tallat en sentit sud, es fan desviaments per l'N-340 i hi ha un carril obert en sentit nord. Foto: Sílvia Berbís