El Gepec denuncia les obres de la carretera del pla PENTA a l'Ametlla de Mar

Asseguren que és una via que "no té cap sentit" i que podria destruir l'espai protegit del cap de Santes Creus

Redacció
25 de febrer del 2016
Actualitzat el 29 de febrer a les 12:35h
Imatge de les obres de construcció de la carretera.
Imatge de les obres de construcció de la carretera. | Gepec

Nova denúncia de l'organització ecologista Gepec-EdC referent a un espai natural de les Terres de l'Ebre. Segons han donat a conèixer en un comunicat, fa uns dies l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, a través d’una empresa adjudicatària, ha iniciat la construcció de la carretera d’accés sud a l’Ametlla de Mar, una via que "travessarà longitudinalment tot l’espai litoral protegit del cap de Santes Creus", afirmen.

Estes obres, s’emmarquen dins el Pla d’emergència nuclear de Tarragona (PENTA) i són finançades via este pla. Una actuació que l'organització ecologista considera que "no té cap sentit". "Este Ajuntament ha aprofitat el pla PENTA per tal de finançar una actuació que, lluny de respondre a necessitats reals en cas d’emergència nuclears, respon a altres interessos, que, si no és maquillés al voltant del PENTA, difícilment s’haurien pogut justificar, donades les greus afectacions que provocarà a un espai natural protegit", mantenen. 
 
Segons Gepec-EdC, dotar d’una carretera al càmping Ametlla Village Platja "sembla que és el motiu real pel qual, via el pla PENTA, l’Ajuntament veu la forma de justificar i finançar esta carretera, que d’altra manera ningú hauria reclamat i difícilment autoritzat. També el de dotar a este sector de costa d’infraestructures d’interès econòmic-social", asseguren. "Esta carretera perd tot el sentit tenint vies principals i ràpides d’evacuació, com són l'N-340 i l’autopista AP-7. Ningú, amb dos dits de front, canalitzarà la fugida de la gent, en cas d’un accident nuclear, per una carretera secundària que no porta enlloc. La solució coherent serà canalitzar als vehicles cap a les vies de comunicació principals", afegixen.

D'altra banda, l'organització ecologista també manté que la llicència d'obres hauria "caducat", ja que les obres s'han iniciat després de 18 mesos des de l'adjudicació. Per això, en demanen la "paralització immediata". 
 
GEPEC-Ecologistes de Catalunya ha instat l’Ajuntament de l'Ametlla de Mar a la paralització immediata de les obres denunciades i que siga arxivat el corresponent expedient. També ha demanat al consistori que reoriente els treballs i les actuacions realitzades a l’interior del EIN del cap de santes Creus i encaminar-les a la protecció de l'espai i a aquells usos compatibles amb la conservació, realitzant accions de valorització i reconeixement del valor ecològic i paisatgístic de l’espai.

Este espai litoral, que forma part del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) i de la xarxa europea d’espais naturals protegits Xarxa natura 2000, constituïx  un dels trams de costa de major entitat de quans s’han salvat de l’expansió urbanística que ha afectat a bona part del litoral català i molt especialment al tarragoní. Això  fa que siga necessària i prioritària la conservació d'este espai íntegrament i evitar actuacions de fragmentació i alteració de les seues característiques. La construcció d’esta carretera va en la direcció contrària a estos objectius de conservació i provoca greus impactes ambientals i paisatgístics.