​Ramon Tremosa: «Que la CE citi textualment el Delta de l'Ebre és un toc d'atenció a Espanya»

L'eurodiputat de CDC assenyala que, a diferència del Pla hidrològic, Brussel·les sol donar respostes genèriques | Denuncia que se'l va excloure de la darrera visita a Amposta i a Madrid per ser "una persona incòmoda"

L'eurodiputat Ramon Tremosa, en una imatge d'arxiu
L'eurodiputat Ramon Tremosa, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Pere Gendrau/NacióDigital
16 de febrer del 2016
Actualitzat el 18 de febrer a les 17:36h

Ramon Tremosa. Foto: Adrià Costa


Ramon Tremosa (Sant Boi de Llobregat, 1965) és l'únic membre del trident integrat per Oriol Junqueras i Raül Romeva –actualment alts dirigents del Govern- que continua al Parlament Europeu. Ja des de la darrera legislatura, ha preguntat en diverses ocasions a la Comissió sobre la política hidrològica de l'executiu espanyol. La última resposta de la CE, dirigida a les preguntes plantejades per ell mateix, a més de pels eurodiutats d'UDC i d'ICV, Francesc Gambús i Ernest Urtasun, cita de forma textual la necessitat de protegir el Delta de l'Ebre. Un fet que Tremosa veu com un avenç importantíssim.

- Per què és important que se cite el Delta de l'Ebre en la resposta de la Comissió?
- Porto uns quants anys, des de l'anterior legislatura, treballant aquest tema i la Comissió Europea sempre ha fet respostes genèriques, dient que vetllaran perquè es compleixi la legislació ambiental. Poques vegades és específica, citant el Regne d'Espanya o el Delta de l'Ebre. I això ens ha sorprès positivament. Que la Comissió Europea citi textualment el Delta de l'Ebre és positiu. Potser té relació amb la massiva manifestació que hi va haver a Amposta, a més de la visita parlamentària de la comissió de peticions. També s'ha de tenir en compte que el missatge que va donar el govern espanyol a la comissió i als tècnics va ser que Espanya ho feia molt bé...

- I llavors la resposta de la Comissió Europea s'ha d'entendre com un toc d'atenció al govern espanyol?
- Exacte. La visita dels eurodiputats va servir per recollir l'opinió tant del territori com del govern espanyol. I el missatge traslladat per l'executiu del PP va ser que tot era fantàstic i Espanya ho feia tot molt bé. Potser per això la resposta és inusualment concreta. Al meu bloc, hi recullo les respostes que ha donat la comissió a la desena de preguntes que he fet sobre el tema, i no veuràs mai cap detall concret en aquesta resposta de la comissió. Fins ara. 
 

L'eurodiputat Ramon Tremosa en un acte a Ripoll Foto: Arnau Urgell

- A més de l'eurodiputat d'UDC, Francesc Gambús, també va dirigir-se a la comissió?
- La resposta és conjunta als diversos eurodiputats catalans que vam plantejar la qüestió, Ernest Urtasun, Francesc Gambús i Ramon Tremosa. A l'anterior legislatura, teníem una mecànica més àgil per fer-les conjuntes, i ara el funcionament és diferent. Però la resposta és única i conjunta. 

- Pel que tenim entès, a vostè el van excloure de la visita d'eurodiputats a l'Ebre.
- Era una visita parlamentària de la comissió de peticions, formada per sis diputats de l'Estat i sis d'estrangers. Des de finals de gener, estava a la llista i, tres dies abans de la visita, me'n van traure i en van posar un altre d'espanyol. I no vaig tenir capacitat de reaccionar. 

- Per què?
- Ja hi ha hagut altres intents de boicot en el passat. El 2011, vaig organitzar una visita de transports que el govern espanyol va intentar boicotejar, i va tenir l'efecte contrari, perquè van venir el triple d'eurodiputats. El boicot està fet des del secretariat, segurament iniciat pel govern espanyol amb participació del PP. Porto sis anys al Parlament Europeu, i conec diversos eurodiputats dels que venien. He portat directors al Delta de l'Ebre, i productors ebrencs a Brussel·les. Em conec el cas molt bé. La CE va denunciar Espanya per incompliment de la directiva del marc de l'aigua i hi ha una condemna a l'estat espanyol. A Madrid, durant la visita, hauria pogut anar replicant al càrrec del ministeri allà mateix. Jo era una persona incòmoda. 

- La CE frenarà els plans del govern espanyol?
- La resposta és bastant indicativa de què la CE estarà molt vigilant i no acceptarà qualsevol cosa que vingui de Madrid. La comissió també sap que aquest Pla Hidrològic, avui, no té majoria ni tan sols al Congrés. Ho han fet a la desesperada, per part d'un govern en funcions, presentant un pla que fa tretze anys ja no va prosperar. A més, País Valencià i Aragó no són del PP i són contraris al Pla. No s'ha fet la feina dialogant que tant agrada a Europa de consensuar amb els actors. És per nassos, com un "passeig militar", com va dir Cañete. 

- La presència de l'exministre Miguel Arias Cañete a la comissió no és un aliat per tirar endavant el pla?
- Cañete és un comissari disminuït. Espanya ha perdut moltes plomes a Brussel·les. No li van donar l'Eurogrup, i abans tenia un comissari amb una cartera potent que era vicepresident de la comissió. Ara, no. Ara depèn d'una comissària eslovena, un país petit, i Energia ho porta ella. Quan a Espanya se li dóna una comissaria com és Energia però se li treuen els principals dossiers, ja és molt indicatiu. El mateix expresident espanyol Felipe González ha dit a "El País" que Espanya no pinta res a Brussel·les.