Més de 2.000 gossos sense censar a Tortosa

L’Ajuntament posa en marxa una campanya perquè els propietaris posen el xip als animals i els censen | La Policia Local farà controls per a que es complisquen els requisits si es vol evitar la sanció

Cartell de la campanya dirigida als propietaris de gossos.
Cartell de la campanya dirigida als propietaris de gossos.
Redacció
11 de febrer del 2016
Actualitzat el 12 de febrer a les 12:23h
L'Ajuntament de Tortosa posa en marxa una campanya adreçada als propietaris d'animals de companyia, fonamentalment gossos, perquè acudisquen al veterinari a posar-los el xip obligatori i, posteriorment, els inscriguen al cens municipal. Es tracta d'una acció que també vol fomentar el civisme entre els propietaris de gossos, informant de l'existència de dos àrees d'esbarjo canines, a Ferreries i a Remolins, i les sancions a què s'exposen si no recullen les deposicions dels animals. L'alcalde, Ferran Bel, acompanyat de l'inspector en cap de la Policia Local, Jesús Fernández, han presentat este matí els detalls d'una campanya que durant les pròximes setmanes serà visible a la ciutat, mitjançant insercions publicitàries i a través de la policia de proximitat, amb una actuació en xarxa per detectar gossos sense xip, informar-ne els propietaris i sancionar-los si s'escau, segons explica l’Ajuntament en una nota de premsa.
 
Amb el lema Al carrer, com a casa. Tortosa, també cosa teva, l'Ajuntament de Tortosa posa en marxa esta nova campanya cívica adreçada específicament, en este cas, als propietaris d'animals de companyia. La normativa actual obliga els propietaris de gats i gossos perquè el veterinari els pose un xip identificatiu, que permet saber la identitat del propietari i les vacunacions de l'animal. Es tracta d'una informació vital en cas que l'animal s'extravie. Per poder censar un gos o un gat cal que primer tinga el xip posat.

Actualment, l'Ajuntament compta amb un cens de 1.471 gossos i s'estima que al municipi n'hi poden haver de l'ordre de 3.500 o 4.000. En el cas de tipologies de gossos potencialment perillosos, els propietaris han de disposar també d'una llicència de tinença i conducció. La Policia Local s'ha dotat recentment de nous dispositius per facilitar la detecció i lectura de xips, que es posaran de manera immediata a disposició dels agents de proximitat per als controls que es faran arreu del municipi. En cas que es detecte un animal sense xip, s'informarà al propietari de l'obligatorietat de posar-li i d'inscriure'l al cens, requisits que haurà d'acomplir en un termini inferior a 20 dies si vol evitar la sanció. L'alcalde ha recordat que la millor garantia per lluitar contra l'abandonament de gossos és que porten el xip corresponent i que estiguen degudament censats.
 
La campanya cívica busca també eradicar actituds incíviques d'alguns propietaris que no recullen les deposicions dels animals i que s'exposen a sancions d'un mínim de 200 euros. Així mateix, s'informa de l'existència de dos àrees d'esbarjo canines, a Ferreries i la recentment oberta a Remolins, on els gossos disposen d'un ampli espai per córrer sense anar lligats. L'Ajuntament treballa per estendre noves àrees en altres barris de la ciutat, com Sant Llàtzer i el Temple.