Bateria d’arguments contra el pla de l’Ebre a la delegació d’eurodiputats en la seua visita al Delta

La PDE, sectors productius, tècnics i ambientalistes han advertit els eurodiputats dels problemes del delta i els perjudicis que ocasionarà el pla de l'Ebre | La comitiva es reunirà demà amb el Ministeri de Medi Ambient i elaborarà un informe per a la Comissió Europea

Sílvia Berbís / Sofia Cabanes
08 de febrer del 2016
Actualitzat el 09 de febrer a les 15:33h
La delegació d'eurodiputats han escoltat atentament els arguments dels experts sobre la regressió del Delta.
La delegació d'eurodiputats han escoltat atentament els arguments dels experts sobre la regressió del Delta. | Sofia Cabanes

Ha estat una visita llampec, però intensa. 24 hores després de la manifestació que va acollir milers de persones pels carrers d’Amposta, la comitiva d’eurodiputats de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu que esta tarda s’ha personat al Delta de l’Ebre per avaluar el compliment de la normativa comunitària sobre medi ambient i gestió de l’aigua marxa carregada d’arguments contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre. La Plataforma en Defensa de l’Ebre, acompanyada per representants dels sectors productius, tècnics i ambientalistes, els traslladat la preocupació pels riscos que el pla comporta per al tram final del riu. Confien que influisquen en l’informe que elaborarà la Comissió de Peticions i aportarà a la Comissió Europea, per tal que esta face rectificar el pla de conca. Demà, la delegació, presidida per Pál Csáky (Eslovàquia, PPE), escoltarà també els artífexs del pla a Madrid, en una reunió amb representants de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i de la Direcció General de l’Aigua del Ministeri d’Agricultura, Alimentació y Medi Ambient.

“Estem contents de sentir les opinions d’expert i de veure el problemàtica in situ. Hem vist que esta qüestió és molt important per a la gent que hi viu aquí,  i que també és un problema social i un problema mediambiental”, ha manifestat Pál Csáky, vicepresident de la comissió de Peticions. També ha avançat que intentaran emetre les seves conclusions en el termini d’un mes, tot i que ha volgut deixar clar que l’última paraula la tindran les administracions competents: “Escoltarem totes les posicions i prepararem les nostres recomanacions per aconseguir una solució acceptable, però tot plegat serà responsabilitat de les autoritats espanyoles”.

La delegació d’eurodiputats ha visitat la desembocadura de Migjorn, des d’on ha pogut observar també l’Illa de Buda, dos dels punts més afectats per la regressió del Delta. “Estem preocupats perquè l’aigua dolça aporta nutrients per al marisqueig i la pesca i està demostrat que si no en tenim suficient perdem producció i sobretot qualitat”, explicava el musclaire Ramón Carles. Ell ha estat un dels convidats per exposar a la delegació la problemàtica del seu sector. També hi havia el president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, Víctor Delsors: “Estem en contra del pla perquè pretén la sobreexplotació d’un riu que ja està sobreexplotat, i perquè creen regadius que no ens deixaran aigua; no hi ha prou aigua per abastir 450.000 noves hectàrees de regadiu perquè n’ha de baixar prou al mar, nosaltres també volem poder regar una zona de la que no volem marxar”, ha explicat.

Els comuneros, ha comentat, també perden terrenys amb la regressió del delta. Una regressió a la que Carles Ibáñez, responsable de la Unitat d’Ecosistemes Acuàtics de l’IRTA, ha posat xifres: “La illa de buda retrocedix deu metres l’any”, ha apuntat. Ibáñez ha explicat sobre una sèrie de mapes del delta com s’ha anat formant en els darrers 300 anys. Un procés, ha advertit, que “serà invers si no arriben prou sediments, es evolució inexorable si no ho aturem”. No és l’únic argument científic que ha presentat, però també ha apel·lat a l’econòmic: “En aquestes marismes i llacunes que ens envolten la Unió Europea ha invertit milions d’euros en programes Life de conservació”, ha recordat. El cap de Qualitat  i control de l'Agència Catalana de l’Agua, Antoni Munné, ha explicat als eurodiputats que el govern català ha calculat els requeriments del delta, “amb estudis que s’han entrat al ministeri de Medi Ambient i a la CHE per dimensionar el cabal ecològic, però desgraciadament no ens han fet cas, i creiem que els cabals assignats no són garantia per al manteniment del delta”, ha afegit.

La Plataforma en Defensa de l’Ebre, artífex i amfitriona de la visita, ha entregat a la delegació un document que resumix sintèticament les diferents problemàtiques que comporta el pla, a més de dossiers elaborats per SEO/Birdlife i l’IRTA. “El que volem és que Europa faça complir les seues normatives”, ha afirmat Susanna Abella. “Si obre un procediment d’infracció o limita els fons de finançament a obres, això serà responsabilitat del ministeri, serà que no han complit”, ha explicat.

Romeva: "Esperem una rectificació"

El conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, també ha estat present en la visita. Foto: Sofia Cabanes


En representació del Govern català, ha acudit a la trobada Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors: “Avui hem vingut a donar suport a les demandes de la PDE. Jo sóc segurament el responsable que el tema arribés al Parlament Europeu, perquè en aquell moment era un dels eurodiputats que va portar el tema, amb altres companys, a la comissió de Peticions, per tant, sempre he sentit aquest tema com a molt propi. Ara, com a Govern tenim responsabilitat d’escoltar les demandes i demanar a les institucions europees i al Parlament europeu que escolti la ciutadania, perquè això no és només una qüestió d’aigua, sinó també una qüestió de sostenibilitat, d’un espai, d’un territori, d’una població”, ha explicat. Romeva considera que “tenim un problema que té a veure bàsicament amb el cabal. La nostra voluntat com a Govern és formar part de la solució, que la UE respecti les seves pròpies normatives i les faci respectar”, ha dit. Amb tot, ha recordat que la comissió de peticions és consultiva. Tot i que l’informe que elabore des del punt de vista jurídic no té valor, “té un pes polític molt important. És determinant de cara el que pugui acabant fer la Comissió Europea. Esperem que sigui clau. El que esperem que hi hagi una rectificació prèvia pel part del Govern espanyol abans que arribi una sanció, estem convençuts que es pot revisar a fons”.

Els eurodiputats Javi López (S&D) i Ernest Urtasun (Verdes/ALE) ho han dixat clar. “Creiem que aquest pla vulnera 3 directives molt clares, la directiva marc d’aigua, la directva d’hàbitats i la directiva de procediment mediambientals”, ha comentat Urtasun. “Este pla posa en risc la supervivencia del delta i té un impacte sobre molta gent”, sosté López.

Una altra de les eurodiputades que ha acompanyat la comitiva, Rosa Estaràs (PPE)ha defensat arguments ben diferents als dels contraris al pla. "El ministeri manté que es compleixen estrictament totes les directives, este pla millora el cabal de l’aigua i la sostenibilitat, i el procés de participació amb què s’ha elaborat ha estat escrupolós i molt pulcre”, ha afirmat. També ha assegurat que “a Catalunya hi ha una part important de la ciutadania que hi està a favor”.

La delegació ha estat presidida per Pál Csáky (Eslovàquia, PPE), vicepresident de la comissió de Peticions, i també la integren els eurodiputats Julia Pitera (Polònia, PPE), Kostadinka Kuneva (Grècia, GUE/NGL), Bodil Valero (Suècia, Verds/ALE), Tatjana Ždanoka (Letònia, Verds/ALE), Eleonora Evi (Itàlia, EFDD) i els espanyols Rosa Estaràs (PPE), també vicepresidenta de la comissió de Peticions, Pilar Ayuso (PPE), Sergio Gutiérrez (S&D), Javi López (S&D) i Ernest Urtasun (Verdes/ALE).