«Hem vingut per solidaritat i esperem que si ho necessitem també tindrem el vostre suport»

Crònica amb els catalans que, ahir, van 'baixar' a l'Ebre per manifestar-se en defensa del riu i el Delta

Sílvia Berbís
08 de febrer del 2016
Actualitzat a les 20:21h
Clara Valls va arribar de Sabadell, per unir-se a la defensa de l'Ebre.
Clara Valls va arribar de Sabadell, per unir-se a la defensa de l'Ebre. | S.B.

"Vam llegir un cartell que deia Natros pugem sempre, ara baixeu vatros", afirmava Xavier Valentí, esforçant-se per pronunciar bé la terminació pronominal. I van baixar, creuant el país. Ell va ser un dels milers de catalans que ahir es van unir a la causa ebrenca, de país. “Hem estat viatjant quatre hores per arribar, i hem baixat sabent que també nosaltres, algun dia, demanarem la solidaritat de la resta de Catalunya”. Xavier s’havia desplaçat a Amposta amb un autocar amb més gent de l’Alt i el Baix Empordà, lluint una pancarta amb el lema ‘Salvem l’Empordà’ i una camiseta amb la frase ‘Salvem l’Ebre’.  De Vic, també en autobús, havia arribat Carles Forriols: “L’ecologia i la defensa de la terra són elements centrals en la lluita per tindre un estat”, afirmava. 

Els símbols independentistes van ser una constant en la manifestació. Un bon gruix de forans es van afegir seguint la convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana. Era el cas de Pau Mas, de l’ANC a Salou: “Venim per solidaritat, en cotxes i furgonetes, i esperem que quan tinguem problemes al barranc de Barenys i exigim a l’ACA que ens netege la llera, també tindrem el vostre suport”, afirmava.

Per a Clara Valls, de Sabadell, amb 17 anys, la d’ahir era la seua primera manifestació més enllà de les que havia participat en suport al procés independentista. “Per a mi és la primera manifestació fora de les de la independència, i he vingut perquè és injust el que volen fer amb el riu i el Delta, i hem de protestar tots”.

Per a Margarita Curto i Mercè Vilalta, de Barcelona, era la primera vegada que sortien a mobilitzar-se a l’Ebre però per contra, també van estar presents, afirmaven, a les protestes contra el Pla hidrològic nacional a la capital catalana: “Sempre hem estat compromeses, perquè el riu ja està prou malmès i no s’ha de tocar”. Totes dues pensen que “hi ha poca informació de les coses que passen a esta part del país”. Al mateix temps, confien que la solució pot estar a Europa: “Venim perquè vegen que som molts i creiem que finalment Europa aturarà este pla”, concloïen.

 

Des de Castelló d'Empúries, creuant el país, per formar part de la marea blava a Amposta. Foto: S. B.