Amposta, a punt per tenyir-se de blau

La ciutat rebrà avui milers de persones en defensa de l’Ebre i del país | A les 12 la marxa sortirà del parc dels Xiribecs cap al Pont Penjant | La catedràtica de Comunicació Amparo Moreno llegirà el manifest

Sílvia Berbís
07 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:38h
El riu Ebre i el Pont Penjant seran testimonis d'una manifestació que es preveu massiva.
El riu Ebre i el Pont Penjant seran testimonis d'una manifestació que es preveu massiva. | Sílvia Berbís

Avui toca, torna a tocar. Torna a arribar l’hora en què la gent de les Terres de l’Ebre, acostumada durant la primera part de la dècada dels 2.000 a mantindre’s gairebé en mobilització permanent contra el Pla Hidrològic Nacional, surta de nou a defensar als carrers el riu i el delta, com també va haver de fer l’any 2014 a Sant Jaume d’Enveja i Deltebre contra un Pla de Conca que va néixer amb tan retard que tenia els dies comptats. El problema és que ara aquell pla de curta durada ha estat substituït per un altre igual d’amenaçador per a l’Ebre en qüestions centrals com són els cabals ecològics, però més nociu perquè ha d’estar vigent fins al 2021. Un marge que, si algú no l’atura, ha de permetre desplegar una planificació hídrica que infla la demanda de regadius aigües amunt i contempla mig centenar d’obres de regulació. N’hi ha prou, diu el pla, en què a la desembocadura hi arriben 3.009 hm3 d’aigua a l’any.

El problema, diu la Plataforma en Defensa de l’Ebre, és que no n’hi ha prou. Ho certifiquen els informes científics avalats per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, que reclama entre 5.871 hm3 en anys secs i 9.907 hm3 en anys humits. Seria la manera de blindar les garanties de sostenibilitat, ecològica però també econòmica i de retruc social, per al tram final. Amb menys aigua garantida per al delta y la desembocadura no se solucionen els problemes de salinitat, regressió, ni subsidència. Al contrari, s’agreugen. La mort del delta. Però el Govern espanyol ha fet oïdes sordes, i ha preferit prioritzar la demanda per a regadius, per abastir mig milió més d’hectàrees sobre el milió existents, i desnaturalitzar encara més el riu amb una cinquantena d’embassaments i obres de regulació. És la porta oberta, diu la Plataforma en Defensa de l’Ebre, a la futura venda de drets concessionals de l’aigua que els regants no gastaran. Transvasaments, parlant clar, plantejats ara dins d’una estratègia menys barroera que la gran canonada d’Aznar.

Amposta rebrà avui milers de persones en defensa de l’Ebre, del país, en defensa pròpia. A hores d'ara, molts ja han emprés el viatge. Als carrers, 1,7 km de recorregut que omplirà la marea blava, encapçalada per la pancarta que portaran membres de la PDE, amb el lema ‘L'Ebre sense cabals és la mort del Delta'. Li seguirà una segona pancarta directa a Europa: 'Salvem el riu Ebre i el Delta', en anglès, i posteriorment la representació política, darrera de la frase ‘Per Catalunya, Salvem lo Delta’. Hi serà la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, consellers, eurodiputats, diputats, senadors, alcaldes i càrrecs institucionals. I milers de ciutadans sense càrrec públic però amb ànsia de defensar la dignitat.

A les 12 sortirà la marxa del Parc dels Xiribecs i, recorrent el carrer Sebastià Joan Arbó i les avingudes de la Ràpita i Alcalde Palau, arribarà al Pont Penjant, on la catedràtica d’Història de la Comunicació Amparo Moreno llegirà el manifest. Les actuacions de Joan Rovira, Riu en So i Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries tancaran una manifestació, de nou, reivindicativa i festiva.