La marea blava es rearma este 7F a Amposta en defensa de l'Ebre

La manifestació d’este diumenge contra el Pla hidrològic es preveu històrica | La PDE denuncia que el projecte situa en escac la supervivència del Delta | Tots els partits de l'arc parlamentari –menys C’s i PP- donen suport a la protesta

Sofia Cabanes
06 de febrer del 2016
Actualitzat el 18 de febrer a les 20:54h
Protesta al 2013 a Amposta, ciutat que ja està preparada per rebre demà milers de persones.
Protesta al 2013 a Amposta, ciutat que ja està preparada per rebre demà milers de persones. | Sílvia Berbís

El 8 de gener passat el consell de ministres del govern en funcions de Mariano Rajoy aprovava el nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, un projecte que ha mobilitzat de nou –si és que mai ho havia dixat d’estar- la societat ebrenca.  Per què? Este nou pla, que s’aprova “sense modificacions substancials” respecte l’anterior, segons denuncia la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), estima  una previsió d'aigua per abastir 465.000 hectàrees més de regadiu en el període 2016-2021, que s'afegiran a les 950.000 existents, i la construcció de 56 nous embassaments, a més d’un cabal ecològic “inexistent” per al tram final del riu. Un conjunt de circumstàncies, en definitiva, que situen, de nou, en escac la supervivència del Delta de l’Ebre i de tot l’ecosistema econòmic i social que l’envolta.

L’última gran manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre va ser el 30 de març del 2014, entre les localitats de Sant Jaume d’Enveja i Deltebre, al cor del Delta. Es protestava en aquella ocasió contra l’anterior pla de conca –ara revisat- del Govern espanyol. Aquella manifestació marcava l’inici a un nou cicle de mobilitzacions, 10 anys després de la derogació per part del Govern de Zapatero, del Pla Hidrològic Nacional. Ara l’agressió al riu no arriba en forma dels grans transvasaments que prometia Aznar cap a Barcelona, el Llevant, Múrcia i Andalusia, però sí en forma de transvasaments encoberts amb la previsible venta de concessions a través de bancs d’aigua.

Una pancarta amb el lema ‘L’Ebre sense cabals és la mort del Delta’ tornarà a encapçalar la manifestació d’este diumenge a Amposta, com ho va fer el 30 de març del 2014. I és que la defensa del cabal ecològic unix el moviment antitransvasista i el Govern de la Generalitat. El cabal mínim pel tram final del riu que preveu el nou pla de conca és de 3.009 hectòmetres cúbics anuals, mentre que la proposta que defensa la comunitat científica, la Plataforma en Defensa de l'Ebre i també la Generalitat situa el cabal ambiental en una forquilla d'entre 5.871 hm3 en anys secs i 9.907 hm3 en anys humits.

La manifestació d’este diumenge a Amposta es preveu històrica. Les Terres de l’Ebre ja són de per sí un territori mobilitzat, acostumat, després de més de 15 anys de lluites, a respondre contra les agressions al riu i al Delta. En esta ocasió, però, la societat catalana ha tornat a fer-se seua lluita. Ha entès l’aprovació del pla de conca per part del Govern Espanyol com un problema de país. En este sentit, l’Assemblea Nacional Catalana ha mobilitzat més d’una cinquantena d’autobusos de tot el territori que faran arribar unes 3.000 persones a Amposta. Tot i això, es preveu que la majoria de gent arribarà a la capital del Montsià amb vehicle propi. A més, tot els partits de l’arc parlamentari –menys C’s i PP- han mostrat el seu suport a la mobilització. Serà important el ressò social i mediàtic de la protesta, precisament perquè l’endemà dilluns, una delegació d’eurodiputats de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu visitarà el Delta per conèixer ‘in situ’ els problemes que el pla podria afegir als que ja patix el delta, i podran comprobar, de retruc, el rebuig ciutadà que desperta.

La lluita social contra el pla de conca anirà acompanyat de la lluita jurídica. Com ja va fer en l’anterior Pla de conca 2009-2015, la PDE ha anunciat que també el recorrerà al Tribunal Suprem i que el denunciarà a la Comissió Europea en forma de queixes. Mentrestant, el Govern de la Generalitat també ha anunciat que presentarà un recurs contenciós-administratiu.