Arnes reivindica les obres al riu Algars i en demana la continuitat

S.B.
28 de gener del 2016
Actualitzat a les 16:28h
Tram de la reserva natural parcial del riu Algars on l’ACA ha eliminat la vegetació i ha aplanat i transformat la llera del riu.
Tram de la reserva natural parcial del riu Algars on l’ACA ha eliminat la vegetació i ha aplanat i transformat la llera del riu. | GEPEC -EdC

L’Ajuntament d’Arnes considera del tot necessàries les actuacions que s’han dut a terme i les que resten pendents entorn al riu Algars, que han estat denunciades pel Gepec davant la Fiscalia de Tarragona en considerar que s'han ocasionat danys este espai natural protegit. L’alcalde, Xavier Pallarés, tem que la denuncia puga propiciar que la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre decidisca aturar-les. Per això ha convocat un ple extraordinari per reivindicar-ne la continuitat i també la responsabilitat, explica, d’haver-les demanat.

En este punt, ell primer que ha volgut aclarir l’alcalde, en declaracions a aguaita.cat, és que “les obres les ha demanat l’Auntament, ningú més en té la responsabilitat, nosaltres en som els ‘culpables’, i a l’ACA, a qui ha denunciat el Gepec, és a l’organisme a qui li demanem però l’únic que fa és tramitar-les, perquè qui les executa és la CHE”. Pallarés ha detallat dos acuacions. “La primera, que s’ha ja fet, la vam demanar perquè havia crescut excessivament la vegetació durant anys, fins al punt de desviar el riu de la seua llera, i quan plou molt, el cabal ocasiona moltes destroces a l’àrea recreativa de la llera”, explica. També aigues avall hi ha afectacions a la Font del Sigró i a finques agrícolas del conreu d’olivera. “Per això fa tres anys vam demanar a l’ACA que s’arrangés la situació”.

La segona actuació reclamada se centra a la zona de la Palanca, un espai natural on acudixen molts banyistes a l’estiu i que “s’havia omplert de grava arrossegada pel riu, de manera que calia restaurar-ho per tal que puga seguir sent un espai habilitat per al bany, perquè d’altra banda, els gairebé 900 turistes que poden visitar el poble a l’estiu es concentraran en les àrees protegides dels Ports que intentem no masificar”, afirma l’alcalde.

“Estem molt indignats, perquè necessitem que es netege la llera, és una reclamació dels pagesos i també per necessitat en matèria de turismo, s’ha de fer, i estic segur que les actuacions tenen tots els informes ambientals correctes”. Per això, explica, la denuncia ha creat malestar “per si pot propiciar que la CHE desistisca de continuar uns treballs que portem temps reclamant i que s’han de fer”, conclou.