Tortosa supedita la descatalogació del monument franquista a la consulta

El ple aprova un text de CiU i ERC, alternatiu al de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes, que proposa descatalogar el monument si així es decideix en la consulta popular

Redacció
05 de gener del 2016
Actualitzat el 07 de gener a les 11:09h
Fa 50 anys que la silueta del monument franquista marca la façana fluvial de Tortosa.
Fa 50 anys que la silueta del monument franquista marca la façana fluvial de Tortosa. | Sílvia Berbís
El ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar este dilluns al vespre una moció dels grups de CiU i ERC que supedita la descatalogació del monument a la Batalla de l'Ebre al resultat de la consulta ciutadana sobre el seu futur prevista per aquest primer semestre de 2016.

El text aprovat, que recull, en part, la proposta de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, proposa la modificació del POUM per tal de dur a terme la descatalogació del monument com a bé integrant del patrimoni cultural català i, per tant, la seua eliminació del catàleg del POUM, d'acord amb el resultat de la consulta.  La moció ha tirat endavant amb els vots de CiU i ERC. El PP i la CUP s'han abstingut. Mentre que PSC i Movem Tortosa han votat en contra en considerar que la descatalogació del monument s'ha de fer independentment de la consulta. 

Per contra, La CUP que havia assumit íntegrament la proposta de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes, va veure rebutjada la seua moció (només va rebre el suport del PSC i Movem), que no vinculava la descatalogació del monument al resultat de la consulta.

Manuel Pérez Bonfill, fill predilecte
En un altre ordre de les coses, el primer ple de l'any també va servir nomenar el professor Manuel Pérez Bonfill (Tortosa, 1926) fill predilecte de la ciutat. Tots els grups municipals han donat el seu suport a esta iniciativa que culminarà properament amb la celebració d'un acte institucional de lliurament d'este reconeixement a l'homenatjat.

Membre d'una generació d'intel·lectuals que va patir els estralls de la Guerra Civil, Pérez Bonfill es llicencià en filologia romànica, fou catedràtic de literatura a l'Institut Joaquim Bau durant 40 anys i és autor de diferents llibres de narrativa com "Carrer de només un" i "Amb algunes branques d'olivera". També ha conreat la poesia i ha participat en diferents obres col·lectives. Va estar vinculat a la revista Gèminis, junt a Gerard Vergés i Jesús Massip, i al grup artístic Macla 65 amb Frederic Mauri. El 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi. Tortosa dedica tot el 2016 a homenatjar Manuel Pérez Bonfill, coincidint amb el seu 90è aniversari. 

En la mateixa sessió plenària es va aprovar una moció del grup municipal Movem Tortosa per establir itineraris escolars segurs i dues del PSC demanant l'ajornament de l'aplicació del RD sobre ensenyaments oficials de Grau i de màster 3+2, i de suport als acords per un nou protocol de canvi climàtic (COP21) i al nou pacte d'alcaldes i alcaldesses pel clima i l'energia.

En canvi, van ser rebutjades pels vots de CiU, PP i ERC les propostes de Movem Tortosa sobre l'establiment d'un reglament d'ajuts a les famílies del municipi amb l'objectiu de facilitar el compliment de les seves obligacions tributàries; també va ser rebutjada la proposta de la CUP-AE sobre la no aplicació de la Llei orgànica de millora de la qualitat educativa, i per adoptar mesures concretes per prevenir i acabar amb la violència masclista; i la del PSC demanant la creació d'un agent cívic de parcs i jardins, i de rebuig al Reial Decret que desenvolupa els processos de tramitació de baixes mèdiques i confirmació, altes mèdiques i el control de les situacions d'incapacitat temporal.