Ecologistes en Acció estudia denunciar la 'regeneració' de les platges de l'Ametlla

Redacció
18 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:24h
Costes ha començat a corregir l'error retirant el sauló abocat a les platges.
Costes ha començat a corregir l'error retirant el sauló abocat a les platges. | Plàncton, Divulgació i Serveis Marins

Ecologies en Acció estudia presentar una denuncia contra la Direcció General de Costes pels treballs de regeneració de platges que s'havien iniciat a la costa de l'Ametlla de Mar esta setmana amb terra de sauló, un tipus d'arena feldspàtica argilosa que resulta de la descomposició del granit, i que finalment està sent retirada pel mateix organisme depenent del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) després de reconeixer l'error comès. L'entitat ecologista assegura que "en cas d'haver-hi base legal per presentar denúncia", la qual cosa estan "investigant", donaran suport a la denúncia que tenia preparada l'Ajuntament o en presentaran una de pròpia "conjuntament amb altres entitats ambientals que també estan treballant en el cas".

Ecologistes en Acció considera "un frau" l'actuació de la Direcció General de Costes a les platges de l'Ametlla de Mar. En una nota enviada als mitjans, l'entitat ecologista argumenta que en el cas de Cala Vidre i Cala Sant Jordi i altres platges de la Costa de l'Ametlla de Mar, que són espais protegits de la Xarxa Natura 2000, "és un veritable atemptat ambiental perquè afecta directament una de les praderies de Posidònia més importants del nostre litoral i amb un gran valor ecològic".

Ecologisles en Acció assegura que els treballs de regeneració que havia emprès Costes amb terra de sauló, "no són precisament actuacions barates,  ja que actuacions semblants en trams de costa com esta han tingut un cost aproximat d'un milió i mig d'euros".

Així, també denuncien que "és un malbaratament" perquè és "una actuació efímera, inútil, amb data de caducitat, dilapidadora de recursos públics i que malgasta de forma inacceptable recursos econòmics que haurien de ser destinats a preservar el medi natural i ajudar a complir amb les diferents directives, com ara la Directiva Marc de l’Estratègia Marina", on s’estableix l’obligació d’aplicar una gestió dels mars i dels recursos marins basada en un enfocament ecosistèmic, "així com fomentar l’aplicació de la Política Marítima Integrada".

L'entitat ecologista subratlla que les realimentacions de platges "no aguanten més de cinc anys", ja que els temporals tornen a emportar-se la sorra.

Per tot plegat, Ecologistes en Acció exigix "responsabilitat i respecte" a les indicacions científiques i al sentit comú, "que han demostrat fefaentment que les realimentacions de platges no serveixen per a res".