L'Observatori de l'Ebre complix 20 anys de projectes a l'Antàrtida

La principal novetat d'esta campanya residix en la realització de treballs preliminars per a la instal·lació d'un nou instrument que, dins d'un any, realitzarà automàticament les mesures geomagnètiques absolutes.

Redacció
10 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:09h
Vista de la Base Jaun Carlos I a l'Illa de Livingston,  a l'Antàrtida.
Vista de la Base Jaun Carlos I a l'Illa de Livingston, a l'Antàrtida. | CSIC

Vista de la Base Jaun Carlos I a l'Illa de Livingston, a l'Antàrtida. Foto: CSIC


Este mes de desembre, l'Observatori de l'Ebre (Universitat Ramon Llull - Consell Superior d'Investigacions Científiques) celebrarà el 20 aniversari de la seua presència a l'Antàrtida, amb l'inici dels treballs de la campanya antàrtica a la Base Antàrtica Espanyola Juan Carlos I.

La principal novetat d'esta campanya resideix en la realització de treballs preliminars per a la instal·lació d'un nou instrument que, dins d'un any, realitzarà automàticament les mesures geomagnètiques absolutes. Actualment estes mesures es prenen manualment, el que les limita als períodes de campanya. La completa automatització dels registres permetrà tenir mesures absolutes tot l'any.

A més, la campanya servirà per a realitzar les tasques habituals de recuperació de les dades que s'han recollit de manera automàtica durant l'hivern austral de 2015 i per a la realització del necessari manteniment i calibratge de la instrumentació. Estos treballs permetran mantenir i estendre les sèries de dades històriques de la Base Juan Carlos I, així com realitzar les activitats de disseminació i difusió dels resultats lligats a la campanya actual. La campanya es dividirà en dues fases: Miquel Ibàñez part este mateix dijous des de Punta Arenas, a Xile, cap a la base Joan Carles I, a l'illa Livingston, a l'arxipèlag de les Shetland del Sud. A mitjans de gener serà rellevat per Javier Carmona.

Les activitats de l'Observatori de l'Ebre a l'Antàrtida van començar a finals de 1995 amb la instal·lació dels pilars i les casetes que havien d'albergar un observatori geomagnètic automàtic. Els instruments de l'observatori es van instal·lar en la campanya següent, al desembre de 1996. Des de llavors, els instruments han vingut proporcionant registres continus de les variacions del camp geomagnètic en este emplaçament remot, conformant una de les sèries de dades històriques més completes de la investigació polar espanyola.
L'observatori s'ha anat ampliant i modernitzant progressivament. En primer lloc, es va afegir la possibilitat de transmetre les dades automàticament via satèl·lit i, més recentment, en col·laboració amb un grup d'enginyers de La Salle (Universitat Ramon Llull), s'ha assajat la transmissió de les mateixes dades via ràdio, mitjançant rebot ionosfèric múltiple, el que suposa un important repte en l'àmbit de les telecomunicacions. A nivell instrumental, l'observatori geofísic va millorar la seua capacitat d'observació a la campanya 2004-2005, amb la instal·lació d'un sondejador ionosfèric d'incidència vertical. Este instrument permet estudiar l'estat de la ionosfera terrestre en l'àrea geogràfica propera a l'instrument.

L'objectiu principal de la presència de l'Observatori de l'Ebre a la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I és assegurar el registre continu del camp magnètic terrestre i el registre ionosfèric. A causa de l'escassetat d'observacions en un lloc remot com l'Antàrtida, el registre continu d'estes magnituds permet contribuir a un millor coneixement d'este entorn, fent possible l'elaboració de nombrosos estudis científics i tècnics, que no haurien vist la llum sense estes dades. Estos estudis són de gran interès científic, ja que estes regions registren part dels principals efectes de la relació entre el vent solar i la magnetosfera i ionosfera terrestres.