Presentat a les Terres de l'Ebre el Comitè per a l'Acollida de les Persones Refugiades

Redacció
03 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:25h
Reunió de treball, este matí a la delegació de Govern a les TE.
Reunió de treball, este matí a la delegació de Govern a les TE. | Govern Ebre

Este dijous ha tingut lloc a Tortosa una primera reunió per presentar el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades i coordinar esta eina amb els efectius presents al territori, com ara ajuntaments, consells comarcals i ONG. Han assistit a la trobada representants dels ajuntaments de Tortosa, Amposta, Gandesa i Móra d’Ebre i dels quatre consells comarcals, així com representants de l’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI), l’Associació d’ajuda al marginat i nens del Tercer Món (SILOE), l’ONG Cooperació Activa, l’Associació Atzavara-Arrels, Càritas Diocesana de Tortosa, Creu Roja i APASA.
També han assistit a la trobada el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i la directora territorial del Departament de Benestar Social i Família, Manolita Cid.

El Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades s’ha estructurat en sis grups de treball: un primer de sensibilització, que s’ocuparà de dissenyar una guia per les persones acollides i les persones que acullen; un segon que està creant un inventari o banc de recursos materials i immaterials; un tercer grup, anomenat d’acollida, per iniciar el procés d’integració cultural, laboral, social, etc., de les persones nouvingudes; un altre de salut; un d’ocupació i ocupabilitat; i finalment un darrer sobre infància.

El director general per la Immigració, Xavier Bosch, ha exposat que “tot i la  inconcreció per part del Ministeri en el nombre de persones refugiades que acollirà l’Estat espanyol i els criteris de distribució, que dificulta enormement que des de Catalunya puguem avançar en el disseny del nostre pla d’acollida, de moment es continua treballant en el supòsit de rebre uns 15.000 refugiats a tot l’Estat”.

Bosch també ha lamentat el fet que esta falta de informació per part de l’Estat espanyol fa que “encara no tinguem constància de quantes persones arribaran ni la seqüència en què ho faran; per això no podem avançar en definir una distribució territorial definitiva”. Però, el director general per a la Immigració ha volgut destacar que “la distribució territorial de les persones pivotarà al voltant dels drets i necessitats d’aquestes persones, no per percentatges atribuïts als diferents municipis”.

Xavier Bosch ha volgut deixar clar que “Catalunya és un país preparat per a rebre estes persones refugiades i atendre les seues necessitats sense problemes”. En este sentit ha fet referència als 117.000 immigrants econòmics que van arribar a Catalunya l’any passat. “Ara parlem de 3.000 persones refugiades aproximadament que podrien arribar; per tant el país està perfectament preparat per acollir-les”, ha dit Bosch. A més, Catalunya compta amb un Pla de Protecció Internacional aprovat el gener de 2014, que també facilita el desenvolupament d’estos processos.