L'Ajuntament d'Alcanar ha de pagar 1 M€ a la promotora que va construir 32 apartaments il·legals a Serramar

L'indemnització per danys i perjudicis correspon a 8 dels habitatges que Turov no va arribar a vendre | L'alcalde, Alfons Montserrat, admet que este "és el handicap més gran que ha tingut i que probablement tindrà" el consistori "en molt de temps" | Esta podria ser només la primera d'una escalada d'indemnitzacions a les quals l'Ajuntament pot haver de fer front

Sofia Cabanes
09 de novembre del 2015
Actualitzat el 04 de maig del 2017 a les 14:28h
L'alcalde, Alfons Montserrat, acompanyat dels regidors de l'equip de Govern, ha comparegut este migdia per comunicar la notícia.
L'alcalde, Alfons Montserrat, acompanyat dels regidors de l'equip de Govern, ha comparegut este migdia per comunicar la notícia. | Sofia Cabanes

L'alcalde, Alfons Montserrat, acompanyat dels regidors de l'equip de Govern, ha comparegut este migdia per comunicar la notícia. Foto: Sofia Cabanes


L’Ajuntament d’Alcanar haurà d’indemnitzar amb 1.068.769,03 euros la promotora Turov, que va construir els 32 apartaments il·legals a la urbanització Serramar, ara en procés d’enderrocament, abans de l’1 de gener. Així ho ha determinat Sala del Contenciós del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en una sentència dictada el 13 d’octubre i notificada a les parts el 26 d’octubre passat.

Esta quantitat correspon a l'import dels 8 apartaments que Turov no va arribar a vendre a tercers, després de la nul·litat de la llicència urbanística. Tot i això, Turov n’havia arribat a reclamar fins a 6,7 MEUR a l’Ajuntament.  Esta nova branca del procés judicial d’una de les barrabassades urbanístiques més sonades dels últims anys a les Terres de l’Ebre deriva de la reclamació de responsabilitat patrimonial formulada per la promotora en data 23 d’abril de 2010 contra l’Ajuntament d’Alcanar per un import de 6,7 MEUR més vora 70.000 euros més en concepte de lucre cessant, com a conseqüència de la declaració de nul·litat de la llicència urbanística que va permetre construir els 32 apartaments. L’Ajuntament va desestimar la reclamació via silenci administratiu i Turov va iniciar la via judicial presentant un recurs que el jutjat contenciós Administratiu núm. 2 de Tarragona va desestimar el 22 d’octubre de 2012.

Turov SL va rebaixar a partir d’aleshores les seues pretensions i va insistir en el recurs d’apel·lació formulat davant el TSJC mitjançant una prova pericial practicada sobre el valor econòmic de l’entitat promotora i sobre la pèrdua del valor en el moment de la construcció en reclamar únicament 133.596,12 € per cadascun dels apartaments que no va arribar a vendre a tercers, l’import total dels quals ascendeix a 1.068.769,03 euros .
L’alt tribunal assumeix esta quantitat determinada pel pèrit, amb la qual cosa estima el recurs de Turov.  La sentència de la sala presidida per Manuel Táboas Bantanachs a la qual ha tingut accés aguaita.cat estima que “la tan disfuncional i antijurídica actuació administrativa ha estat nítidament lesiva y efectivament productora d’uns danys i perjudicis reals, efectius” i afegix: “Podrà dir-se que les vivendes encara es troben en la realitat però el que ha de tenir-se en compte és que estan cridades a ser, en la major brevetat possible, derruïdes i eliminades d’esta realitat i sense que siga possible”.

La sentència no admet recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, de manera que és ferma i estima que la indemnització en concepte de danys i perjudicis ha de ser abonada a la promotora  “en el termini de 2 mesos”  a contar des de la recepció de la comunicació de la sentència. Com que esta va ser comunicada el 26 d’octubre, el termini acabaria el 27 de desembre. En cas contrari s’haurà d’abonar l’interès legal  incrementat en 2 punts.

"És el handicap més gran que ha tingut l'Ajuntament"
El contingut de la sentència s’ha fet públic este matí en una roda de premsa a l’Ajuntament, on ha comparegut tot l’equip de Govern encapçalat per l’alcalde, Alfons Montserrat (ERC), on sense embuts, ha reconegut la gravetat de la situació: “és el handicap més gran que l’Ajuntament d’Alcanar ha tingut i que probablement tindrà en molt de temps. Això hipotecarà no solament este mandat sinó també els propers anys del futur immediat del nostre poble”, ha lamentat.

Preveient possibles reclamacions, el consistori va fer una amortització anticipada de crèdit per un valor de 1,2 MEUR, que “pot donar un cert marge de maniobra per afrontar este futur que tenim davant”, segons l’alcalde. Tot i això, Montserrat ha afirmat que s’estudien en estos moments modificacions de crèdit o algun tipus de préstec.  Segons ha indicat, les inversions municipals previstes per a este 2015 no corren perill, però ha reconegut que esta indemnització a Turov “condicionarà” el 2016.

El curiós del cas, però, és que Turov S.L es troba en concurs de creditors. “Molt provablement este milió d’euros servirà per acabar de pagar deutes de l’empresa o bé pujar actius i rebaixar la quita que s’haja de fer. La qual cosa, encara en dona més mal cos”, ha lamentat l’alcalde.

“Volem remarcar que és una situació heretada”, ha reblat Montserrat, apuntant als governs anteriors que van condedir la llicència. “Esta institució ha estat objecte de filtracions malintencionades i interessades. El nostre paper és mirar al futur i buscar solucions. Els fets són prou eloqüents, però si que direm que en esta llicència els governs presidits per ERC no hem tingut res a veure. Vam entrar agovernar 5 mesos després que es donés la llicència”. Per a Montserrat, “estem davant d’un cas que possiblement és el major escàndol urbanístic que hi ha a les nostres terres, tant per la magnitud com per la sistemàtica. Nosaltres en este tema sempre hem prioritzat l’interès general i hem proferit un tracte exquisit que no sempre hem rebut”, ha afirmat, apuntat en este cas contra la denúncia, ara arxivada, d’un militant de CiU que va suposar l’entrada i escorcoll de la Guàrdia Civil i la seua imputació, a més de la de l’exregidor d’Urbanisme .

Escalada de reclamacions
Tot apunta que la indemnització per danys i perjudicis que l’Ajuntament ha d’abonar a Turov només és l’inici d’un degoteig de reclamacions patrimonials a què l’Ajuntament haurà de respondre en els propers anys. Si bé Turov S.L va ser la primera en iniciar el procediment, en este moment ja hi ha un recurs d’uns dels propietaris al Contenciós Administratu de Tarragona. I, en via administrativa –prèvia a la reclamació judicial- l’Ajuntament ja ha rebut una 15 de reclamacions de la resta de propietaris dels 24 apartaments.  “No es tracta de cridar el maltemps però no és agosarat pensar que en un futur més o menys immediat puguem anar tenint un degoteig més ràpid o més lent de reclamacions”, ha reconegut Montserrat.

El cas, però, és que esta darrera sentència assenta una nova via d’actuació en el cas Turov. Si bé fins ara els estaments judicials sempre s’havien mostrat contraris a indemnitzar la promotora i els tercers de bona fe abans de que es produís qualsevol dany (l'enderroc) sobre les seues propietats -sense anar més lluny en una última sentència del passat juny-, ara, les compensacions per danys i perjudicis es desvien d’esta línia causal de fets.

Pel que fa al procés d’enderrocament, l’Ajuntament ja ha licitat el projecte, ara en fase de redacció, i espera tenir-lo acabat per poder iniciar el procediment de licitació de l’obra.