Cemex i el Life destinen 1,8 milions a restaurar les pedreres de Campredó

Les universitats de Barcelona, Saragossa i la Complutense de Madrid duen a terme el disseny i el programa de restauració

Redacció
24 d'octubre del 2015
Actualitzat el 26 d'octubre a les 14:17h
El projecte de restauració es desenvoluparà en els propers cinc anys.
El projecte de restauració es desenvoluparà en els propers cinc anys. | Cemex

L’empresa cimentera CEMEX ha presentat este divendres el Projecte de Restauració Ecològica Integral de tres pedreres d’argila de Campredó, que són de la seua propietat. El pla de restauració minera té una durada de 5 anys i comptarà amb la col·laboració d’equips d’experts en este tipus de restauracions de les universitats de Barcelona, Saragossa i la Complutense de Madrid. El projecte ha estat l’únic seleccionat a Catalunya per les institucions europees i el programa LIFE Biodiversitat 2013 per formar part de les iniciatives que cofinança.  En este cas, el pressupost global és d’1,8 milions d’euros, dels quals CEMEX aporta 1,1 milions i el programa LIFE, l’import  restant. La presentació va comptar amb la presència del conseller d’Interior, Jordi Jané, i de representants de les diverses administracions locals, comarcals i autonòmiques.

El pla de restauració reconstruirà l’ecosistema de la pedrera partint de la imitació del relleu natural dels terrenys veïns. “Aconseguir esta morfologia serà possible gràcies a l’aplicació d’una innovadora i pionera metodologia de reproducció i disseny del sòl, coneguda com Geo Fluv”, segons informa Cemex. Esta tècnica permet, al seu torn, la construcció de relleus més estables enfront de l’erosió dels sistemes de restauració minera tradicionals. El nou mètode generarà un paisatge de tossals i valls, amb llits sinuosos i connectats a llacunes i al barranc de Roca-Corba. L’entorn creat proporcionarà hàbitats adequats a la fauna i flora de la zona, la qual cosa facilitarà la recuperació dels ecosistemes.

Ateses les característiques del terreny, i de cara a evitar les habituals crescudes d’aigua del barranc de Roca-Corba, el projecte de restauració preveu que la pedrera Pastor I albergue una llacuna permanent, que canalitzarà gran part del cabal d’aigües cap al seu interior. Això permetrà regular els cabals d’aigua que a vegades han produït inundacions en la part baixa d’esta zona i fins i tot han arribat a l’autovia C-42.

“La restauració de les pedreres de Campredó donarà lloc a ecosistemes plens de vida que proporcionaran importants serveis a la societat: control de les inundacions, regulació del canvi climàtic, insectes pol·linitzadors beneficiosos per a l’agricultura i la flora silvestre, recuperació d’hàbitats naturals, gaudiment del paisatge i de la seva fauna i vegetació, entre molts d’altres”, auguren els promotors del projecte.