Descobreixen una nova espècie d'escarabat al Parc Natural dels Ports

Redacció
21 d'octubre del 2015
Actualitzat a les 14:54h
Imatge d'un exemplar de Laemostenus portsensis
Imatge d'un exemplar de Laemostenus portsensis | Animal Biodiversity and Conservation

Un grup de científics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, M. Prieto, J. Mederos i J. Comas,  han descobert una nova espècie d’escarabat que té el seu hàbitat natural al Port. Es tracta d’una nova espècie del gènere Laemostenus localitzat en cinc cavitats del Parc Natural dels Ports. En honor precisament a l’indret de la troballa, l’insecte ha estat batejat com a Laemostenus portsensis, segons es descriu en l’article A new species of Laemostenus Bonelli, 1810 (Coleoptera, Carabidae) from Els Ports Natural Park (Catalonia, northeastern Iberian peninsula) que els autors han publicat a la revista científica Animal Biodiversity and Conservation 38.1 (2015).

El Laemostenus portsensis va ser comparat amb altres espècies d’escarabats del mateix gènere localitzats i descrits en zones geogràfiques properes (el Laemostenus levantinus i Laemostenus lassallei) i s’han arribat a determinar diferències en la forma del cap i el pronot, un cos més allargat i xafat, però sobretot, una morfologia genital masculina diferenciada.

Durant els treballs d’investigació, iniciats al 2012 amb el suport de l’Associació Catalana de Bioespeleologia, es van prospectar 5 coves: Avenc dels Ermets de Passamonte (Prat de Comte, Barranc d’Engrilló), Cova del Conill (Horta de Sant Joan, Barranc del Closet), Avenc de la Barcina (Roquetes), Avenc dels Mamelons (Tortosa, Mola de Catí) i Forat el Rastre (Roquetes, Mola de Catí).  En total es van capturar 32 exemplars de la nova espècie,-la majoria a l’avenc dels Ermets de Passamonte-, bé per captura directa o amb trampes ubicades en zones de penombra. En un grup de trampes es va posar com a esquer una barreja de formatge i carn seca. En un altre, cervesa i sal. La majoria d’exemplars es van capturar en zones situades a 30 metres de l’entrada de l’avenc i no se’n va trobar cap més enllà dels 40 metres.