Els pobles de les Terres de l'Ebre on l'independentisme no arriba al 50%

Són Mas de Barberans, La Sénia, Godall i Alfara de Carles

Sofia Cabanes
29 de setembre del 2015
Actualitzat a les 20:47h
Electors recollint les papeletes per exercir el seu dret a vot.
Electors recollint les papeletes per exercir el seu dret a vot. | Sofia Cabanes
Que Junts pel Sí ha guanyat en tots els pobles de les Terres de l'Ebre és un fet. I que, en la majoria, bé amb la suma dels vots de la CUP o sense, el 'Sí' a la independència ha superar de llarg el 50%, també.

Al conjunt de les Terres de l'Ebre JxSí va obtenir el 54,4% dels vots. En segon lloc -i a molta distància- el PSC (10,27%). El PP va traure el 8,21%, la CUP EL 8,01% i CSQEP el 4,84%.

Ara bé, hi ha 4 pobles de les Terres de l'Ebre on la suma dels vots de JxSí i la CUP no arriben al 50% del total. Tots ells tenen en comú el fet de no tenir alcaldes independentistes, tres d'ells, de fet, tenen alcaldia socialista i també 3 d'ells es troben al Montsià.

El poble ebrenc on el percentatge de vot independentista és més baix és Mas de Barberans, l'única població de les Terres de l'Ebre on el PSC sempre ha governat. Josep Lleixà és l'alcalde i l'acompanyen 5 regidors socialistes més. Per contra, només hi ha un sol regidor de CiU. Cal remarcar, però, -i això és un fet del tot destacable al Mas- que el PSC no va ser, per primer cop en una contesa eletoral, la força més votada el passat diumenge, sinó que ho va ser JxSí amb el 33,64% dels vots. Els resultats al poble el 27-S van ser estos:

 
Les estadístiques situen La Sénia en el segon lloc de les poblacions ebrenques amb menys vot independentista. Des de les passades eleccions municipals hi governa, amb majoria absoluta (8 regidors), la formació Futur per la Sénia, vinculada a ICV, amb Joan Moisés com a alcalde. El ple municipal es completa amb 2 regidors del PP, només 1 de CiU, 1 per ERC i 1 pel PSC. Els resultats del 27-S esta població van ser els següents:

A continuació trobem una altra població del Montsià, es tracta de Godall. El poble on Paco Miró ha estat alcalde pel durant gairebé 15 anys. Ara ell és regidor a Amposta i, després d'uns resultats molt ajustats en què Acord per Godall (ERC) va guanyar les eleccions, els socialistes continuen governant, amb Tere Esmel com a alcaldessa, gràcies a un pacte amb l'únic regidor del PP. Aquí JxSí i la CUP sumen el 43,81% dels vots:

L'últim poble d'este rànquing és Alfara de Carles. Esta és també una de les alcaldies que el PSC conserva al territori, amb Josep Mas al capdavant. Aquí els socialistes van arrasar en les darreres municipals i van aconseguir 6 regidors, per només 1 de CiU. El diumenge JxSí i la CUP van sumar el 49,5% del sufragi: