Collboni: «A la Batalla de l’Ebre es va barrejar sang de catalans, aragonesos i madrilenys»

Una vuitantena de persones, en bona part alcaldes i regidors, es van reunir ahir al vespre a Aldover en l’acte electoral central del PSC a les Terres de l’Ebre |La candidata ebrenca Bibiana Porres defensa que «els socialistes som els únics que tenim solucions»

Sílvia Berbís
24 de setembre del 2015
Actualitzat el 25 de setembre a les 9:21h
El Casal Municipal d'Aldover es va convertir ahir en el feu socialista ebrenc.
El Casal Municipal d'Aldover es va convertir ahir en el feu socialista ebrenc. | Sílvia Berbís

Aldover va convertir-se ahir en el feu del socialisme actual ebrenc. Un dels municipis on governa, apel·lant al seu talant municipalista, va ser escollit per acollir el míting central del PSC a les Terres de l’Ebre de cara a les eleccions de diumenge. Alcaldes i regidors de Tortosa, Amposta, Tivenys, Camarles, Delebre, Benifallet, Roquetes, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Mas de Barberans, Sant Jaume d’Enveja i Alcanar, a més de simpatitzants socialistes arribats d’altres municipis ebrencs, composaven ahir el públic, amb una vuitantena d’assistents en total, que va congregar-se al Casal Municipal per escoltar la candidata socialista millor situada a la llista per Tarragona i les Terres de l’Ebre, al número 3, Bibiana Porres, i el portaveu socialista a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. El candidat Miquel Iceta, que no ha vingut esta campanya a l’Ebre, anava sortint a les imatges projectades en una pantalla i el seu esperit va estar present a la cançó final, però ningú va atrevir-se a emular-lo i arrencar-se a ballar.

No ho va fer Collboni, però sí que va posar-li salsa al míting amb les seues declaracions, titllant la candidatura de Junts pel Sí “d’estafa democràtica en tota regla”, per haver proclamat que està formada per la societat civil “quan en realitat la formen polítics professionals” i de reescriure la historia de Catalunya. El socialista també va referir-se a episodis històrics tan colpidors a les Terres de l’Ebre com la batalla de l’Ebre, per recordar que “aquí es va barrejar sang de catalans, d’aragonesos, de madrilenys, de tots els pobles d’Espanya… com ens poden dir que no tenim res a veure amb tots els pobles d’Espanya”. Una reflexió que li va vindre a compte, va explicar, després que algú li digués que el PSC està nedant contracorrent, “i jo pensava en els nostres avis, en aquells que sí que nadaven contracorrent, i van patir l’exili, alguns la reclusió en camps de concentració… nosaltres tenim el vent en contra però res a veure amb els avantpassats defensant la democràcia”, va etzibar.

El portaveu del PSC a l’Ajuntament barceloní va recriminar el risc de trencar el país “per una bogeria” que, va dir, “no és racional ni raonable, que els surt de l’esmómac”. “S’estan aprofitant del sentiment de gent que de bona fer s’ho ha cregut”, va afirmar, tot advertint seguidament: “Com que després diran que no podrá ser, quin preu pagarà aquest país en termes de convivencia el dia que es vegi que no podrá ser?”, i va continuar:”Allà estarem els socialistes de nou, com a suma de tradicións per unir el poble de Catalunya”.
Al seu parer, Junts pel Sí no aporta programa més enllà del trencament amb Espanya: “Què podría explicar Mas del que ha fet en educació, en salut, per millorar sistema de finançament… ara resulta ara resulta que s’arreglaran posant una frontera o ensenyant un passaport per anar a Vinaròs. No se solucionen problemes de convivència ni els drets socials trencant un país”, va advertir.

 

Els candidats ebrencs amb Collboni, en acabar el míting. Foto: S.Berbís

Sortir de l'embolic
L’encarregada de desgranar els punts programàtics del PSC va ser la candidata ebrenca Bibiana Porres, que va remarcar que “els socialistes no podem permetre que avantpose la causa independentista per damunt de la defensa dels drets socials de les persones, i a més en el pitjor moment per fer-ho”. “Els socialistes som els únics que tenim solucions i ganes de treure la gent d’este embolic”, va assegurar. La fòrmula, va explicar, és “una reforma federal de la constitució” i un “pacte fiscal federal just, sense privilegis”. En l’àmbit ebrenc, va reclamar una “discriminació positiva en els pressupostos” per combatre l’aïllament territorial i l’escassa industrialització. També va defensar convertir les “polítiques d’ocupació” en l’eix de la política econòmica, millores viàries a la C-12 i la N-340 i un transport públic de qualitat. Altres qüestions que va plantejar com a eix de les propostes socialistes van ser “la recuperació del lideratge del sector públic, que s’ha desmantellat, perquè no pot ser que es prioritze el privat”, així com una atenció a les persones més desfavorides, incrementant les prestacions a les persones dependents i creant més places concertades per a la gent gran. Així mateix, va citar propostes en matèria educativa, cultural i esportiva, entre altres. “Els socialistes tenim les solucions per sortir dels embolics, per una nova relació entre Catalunya i Espanya, per això us demano que ens voteu i que jo puga ser diputada”, va cloure.

Com passa habitualment en els mítings, el públic ja estava convençut: “És que és veritat, els altres no tenen cap programa de res, només independència, independència, independència”, comentava una dona a les seues companyes d’acte electoral. Mentrestant, darrera d’una porta anexa, al bar del Casal, una desena de persones veien caure el segon gol del Celta.