Torna el festival d'intervencions efímeres A Cel Obert en sis espais de Tortosa

La fusió d'art contemporani i patrimoni protagonitza este certamen del 2 al 4 d'octubre

Redacció
21 de setembre del 2015
Actualitzat a les 16:41h
Este matí s'ha presentat la segona edició del festival a l'Ajuntament.
Este matí s'ha presentat la segona edició del festival a l'Ajuntament. | Ajuntament de Tortosa

Sis edificis històrics del centre de Tortosa, que tenen en comú disposar d'un pati obert i un entorn d'alt valor patrimonial, allotjaran del 2 al 4 d'octubre les creacions dels sis equips artístics seleccionats en la 2a edició d'A Cel Obert, el festival d'intervencions efímeres de Tortosa. Este certamen, estrenat la tardor passada, va resultar un èxit de participants i de públic en aquella primera edició. Enguany, els sis equips escollits han sortit d'una terna de 50 concursants, amb perfils diversos, majoritàriament arquitectes, però també del món de les belles arts i el disseny, i vinguts d'arreu de Catalunya, Espanya i altres països. El color és enguany el tema sobre el qual versaran les sis intervencions, que s'instal·laran al Museu, al Palau Montagut, al Palau Episcopal, al Convent de la Puríssima, al pati de Sant Jaume i Sant Maties (Reials Col·legis) i al pati de Sant Jordi i Sant Domènec (Escola d'Idiomes). L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, un dels impulsors del festival, Roman Aixendri, i la cap tècnica de Cultura, Maria Josep Bel, han presentat els detalls de la segona edició d'A Cel Obert.

La idea d'este festival, expliquen els autors del projecte, és "convertir diferents emplaçaments amb un pes històric notori en escenaris de creacions artístiques efímeres". Les sis intervencions provoquen un seguit d'itineraris per la ciutat que permeten revisitar estos sis edificis singulars de Tortosa transvestits durant tres dies en una obra d'art contemporània a través de la visió particular dels seus creadors. Si en l'edició passada van ser les contraposicions, el lema d'enguany és el color. Els títols dels projectes seleccionats són ‘Retalls d'ombra’, ‘Entrecintat’, ‘Matís de cels’, ‘De la luz del patio’ i ‘Skylines’. La sisena creació, que es podrà veure al pati del Museu, és ‘Cromoteràpia’, dels olotins Maria Danés i Josep Maria Guerrero, que van participar l'any passat en el Festival Lluèrnia d'Olot. El Lluèrnia és un dels festivals inclosos en la xarxa Transefímers, de la qual també ha entrat a formar part A Cel Obert, junt al MAU de Granollers i Ingràvid de Figueres.

Roman Aixendri explica que A Cel Obert pretén fusionar patrimoni i art contemporani amb l'objectiu de convertir Tortosa en un aparador de la creació artística que capti també l'atenció del turisme cultural. Entre les novetats d'esta segona edició hi ha la implicació de nous patrocinadors, com Moritz, la introducció de dos nous patis (Palau Montagut i Reials Col·legis) i l'organització d'activitats paral·leles per dinamitzar el festival. Este és el cas de les visites guiades de divendres i dissabte, una sessió dj i un photowalk, entre altres. Maria Josep Bel, ha recordat que la guanyadora del festival de 2014, Rebeca Royo, exposa la seva creació al festival Ingràvid de Figueres, en una aposta per donar visibilitat als respectius festivals de Transefímers entre les ciutats participants.

A Cel Obert està organitzat per l'Ajuntament de Tortosa, amb el suport de l'Antena Cultural de la URV, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i la Xarxa d'Activitats Culturals Transversal.