Agricultura ajorna, un any més, el pagament per recollir bolets al Port

Redacció
02 de setembre del 2015
Actualitzat el 22 de setembre a les 14:29h
Rovellons
Rovellons | ElRipollès.info

El Departament d'Agricultura ajorna, i ja van dos anys seguits, la mesura per fer pagar per la recollida de bolets al Port, el que es coneix com a 'carnet boletaire'. El trencament entre CDC i Unió que va provocar, entre d'altres càrrecs, la sortida del conseller Josep Maria Pelegrí del Departament d'Agricultura, sumada als canvis d'alcaldia en alguns dels municipis del Port i el descontentament que va generar la proposta han fet desestir el Govern, novament, d'aplicar esta mesura, que en l'actual context polític i preelectoral no considera prioritària.  

"En sel seu moment, quan ens vam asseure amb el conceller Ciuraneta, vam constatar que este no era un tema que fos de vida o mort a les Terres de l'Ebre.  Considerem que és una opció que evidentment s'ha destudiar, però de moment no tenim el consens de tots els alcaldes", assegura el delegat del Govern a l'Ebre, Xavier Pallarès en declaracions a l'aguaita.cat. De fet, ell mateix com a alcalde d'Arnes s'havia mostrat escèptic amb la proposta: "No ho acabava de veure-ho clar. Alguns ajuntaments estàvem entre escèptics i crítics". "A partir de l'any que ve", segons ha apuntat Pallarès, la proposta es tornaria a posar sobre la taula. Serà el moment de "mirar amb els alcaldes si cal reemprendre la proposta i si hi ha consens per fer-ho". 

La proposta, que pretenia implantar un sistema de pagament semblant al que ja s'aplica als boscos de Poblet (Conca de Barberà), va despertar una oberta oposició en algunes alcaldies del territori. Entre elles les de Roquetes i La Sénia. Tots dos municipis concentren als seus termes els 6.821 hectàrees de boscos públics on es pretenia aplicar la mesura. A més, però, la Generalitat pretenia aconseguir l'adhesió de propietaris privats (que tenen la propietat d'un 40% dels terrenys) i també dels ajuntaments, que tenen un 40% més. 

A Poblet el preu del carnet boletaire és de 10 euros per als adults per tota la temporada o tres euros per un tiquet d’un dia i els veïns tenen una bonificació del 90%. L'autorització permet recollir com a màxim 6 quilograms de bolets per persona al dia.