L’escriptor Miquel Esteve oferix una ruta pels espais de la novel·la ‘La fi dels Secrets’

Redacció
25 d'agost del 2015
L'escriptor moranovenc serà l'encarregat de guiar la ruta, el 5 de setembre.
L'escriptor moranovenc serà l'encarregat de guiar la ruta, el 5 de setembre. | Cedida

El moranovenc Miquel Esteve s’ha situat en els últims anys com un dels autors més rellevants de les Terres de l’Ebre. La seua última novel·la, ‘La Fi dels secrets’, va ser una de les obres més venudes el passat Sant Jordi a les quatre comarques ebrenques i a Catalunya, i en els propers mesos està previst que desembarque en altres països europeus. Ara l’autor ha decidit donar un pas mes en la promoció de la novel·la, que s’ambienta a la Barcelona dels segles XIV i XV, i el proper 5 de setembre –en el marc de la setmana del llibre català- oferirà una ruta guiada pels principals escenaris on es desenvolupa la trama de la novel·la.

La novel·la ens situa a la Barcelona de l’any 1360 al 1410, en temps de la taula de canvis de la ciutat, que va esdevenir el primer banc públic de tota Europa i narra una història de finances, poder i amor amb l’antiga familia Gualbes com a principal protagonista.

La ruta anirà a càrrec del mateix autor i tindrà el punt de partida al voltant de la catedral de Barcelona, on s’ubica la fira de la setmana del llibre català, i on precisament hi havia ubicada l’antiga cripta de santa Eulàlia. Des d’este punt, es visitarà també la plaça sant Jaume, on hi havia el consistori i també un gran om, on el Morro de Vaques de la Ciutat fustigava els presoners. També es visitarà el call jueu, amb parada a l’antiga sinagoga, fins a arribar a la plaça de l’Àngel –l’antiga plaça del blat- on hi havia el palau del veguer, i era des d’on sonava la campana que marcava la reclusió a la ciutat. La ruta finalitzarà amb una visita a carrer de Regomí, on hi havia l’antic palau dels Gualbes, els protagonistes principals de la novel·la.

Esteve destaca que “les rutes literàries són un atractiu genial per tots els aficionats a la literatura ja que et donen la oportunitat de visitar els escenaris de la novel·la i traslladar-te en primera persona a la narració”. A més, “Barcelona és una ciutat inigualable per esta fusió entre cultura, patrimoni i literatura”, destaca l’escriptor. En este sentit, Miquel Esteve destaca que “el llibre només és un format per presentar una història, que pot explicar-se de moltes altres maneres, com ara fent rutes literàries”.

La ruta de 'La fi dels secrets' es podrà gaudir el proper 5 de setembre a La fira de la setmana del llibre en català, a les 11 del matí. Les inscripcions tenen un preu de cinc euros i es poden fer a la mateixa fira, a la pàgina web de l’esdeveniment i també mitjançant el TresC. La ruta ha estat promoguda per La Fira del Llibre Ebrenc i l’Institut Ramon Muntaner i actualment s’està estudiant oferir-la de forma permanent a tots els interessats mitjançant el TresC.